Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Tiivistelmä Keruualueiden luomusertifioinnin mahdollisuudet 13.12.2017 -tilaisuudesta

Ohjelma

Eurassa 13.12.2017 kuultiin keruualueiden luomusertifioinnin mahdollisuuksista. Tilaisuudessa käytiin lävitse metsien luomusertifiointiin liittyviä käytäntöjä sekä luomukeruualueiden hyödyntämisen eri puolia.

Keruualueen luomusertifiointi ei estä metsän normaaleja hoitotoimia. Kiellettyä on kuitenkin kemiallisten lannoitteiden ja vesakontorjunta-aineiden käyttö sekä kantokäsittely urealla. Mikäli kiellettyjä aineita joudutaan kuitenkin käyttämään, katkeaa kyseisen alueen luomustatus kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen alue voidaan taas ottaa mukaan luomukeruualueeksi. Metsien luomusertifiointi on helppo toteuttaa luomumaatilan metsille, mutta myös tavanomaisen tuotantosuunnan tilan metsät ovat sertifioitavissa. Sertifiointi voidaan tehdä myös pelkän metsätilan metsille tai osalle niistä.

Keruualueiden luomusertifiointiin on useita toimintatapoja. Pääasia on muistaa, että keruualueen sertifiointia ELY-keskukselta hakevan tahon on liityttävä luomuvalvontaan. Mikäli sertifiointiprosessin toteuttaa erillinen selvittäjä, ei metsänomistajan tarvitse liittyä luomuvalvontaan, vaan valvontaan hakeutuu selvittäjä, joka vastaa sovittaessa myös kaikista sertifiointiin liittyvistä kuluista. Luomutuotteiden keruuttaja voi puolestaan tiedustella luomukeruualuekarttaa siltä taholta, joka sertifiointia on hakenut. Keruuttaja voi myös itse toimia keruualueiden luomusertifioinnin selvittäjänä.

Keruutuotteiden luomusertifikaatti on erityisesti ulkomaanmarkkinoilla kysytty tapa todentaa tuotteiden puhtautta ja laatua ostajille, joille Suomen luonnon tila voi olla täysin vieras. Lisäksi luomustatusta on mahdollista hyödyntää myös matkailussa; esim. Tertin kartano Mikkelissä tarjoaa ryhmille sieniretkiä luomumetsiinsä. Sertifioiduilta luomukeruualueilta on mahdollista myydä myös ei-syötäviä tuotteita, vaikkapa luomujoulukuusia ja luomusaunavihtoja.

Lisätietoja keruualueiden luomusertifioinnista voi tiedustella esim. Uutta kasvua luomusta -hankkeen toimijoilta.

Arkistoon