Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Hyvää keskustelua Luvialla luomutärkkelysperunasta 12.6.2018

Luomutärkkelysperuna pellonpiennartilaisuus järjestettiin kesäkuun 12. päivä Markku Weckmanin tilalla Luvialla. Tilaisuus oli jatkoa tammikuussa järjestetylle tilaisuudelle, jossa käsiteltiin samaa teemaa seminaarisalin puolella. Tilaisuudet järjestettiin yhdessä tärkkelysperunaa jalostavan Finnamyl Oy:n kanssa. Luomutärkkelysperunasta valmistettavilla tuotteilla on kysyntää sekä kotimaassa että ulkomailla ja tästä syystä yritys kaipaa lisää sopimusviljelijöitä. Uusia viljelijöitä on lähtenyt hyvin mukaan mutta edelleen kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä Finnamyliin.

Tilaisuuden aluksi viljelypäällikkö Kimmo Pusa Finnamylilta kertoi mm. uusien sopimustuottajien määrän positiivisesta kehityksestä sekä tehtaan kuulumisia. Markku Weckman esitteli tilaansa yleisellä tasolla ja kertoi tarkemmin tärkkelysperunan tuotannostaan. Tilakeskuksessa tutustuttiin myös perunantuotannon koneketjuun ja muuhun kalustoon. Mielenkiintoa yleisössä herätti erityisesti viljelijän itse rakentama juolannostin, perunan multain sekä W-Cutter-rikkaleikkuri, jota Weckman myy omistamansa W-Cult Oy:n kautta. Perunanistutuskone sekä multain ovat nelirivisiä. Nostokone on yhteisomistuksessa yhteistyöviljelijän kanssa.

Weckmanin tilalla luomutärkkelysperunaa tuotetaan nyt kolmatta vuotta. Luomutuotannossa tila on ollut 2000-luvun alun vaiheilla sekä nyt uudestaan tämän vuosikymmenen alusta. Vuosittain viljelyksessä on noin 10 hehtaaria tärkkelys- ja ruokaperunaa, josta noin hehtaari lisäysaineistoa. Perunan lisäksi tilalla viljellään monipuolisesti eri kasveja kuten viljoja, öljykasveja, hernettä, härkäpapua, sekä pellavaa. Viljelykierrossa viherlannoitusnurmea on yleensä vuoden mutta tilanteen vaatiessa pitempään. Samalla lohkolla perunaa on viiden vuoden välein. Viherlannoituksen lisäksi ravinteita kasveilla saadaan broilerinlannasta.

Tänä vuonna perunalohkolla esikasvina oli vehnä. Ennen istutusta perusmuokkauksen lisäksi lohko oli käsitelty kahteen kertaan juolannostimella. Torjunnasta huolimatta juolavehnä saattaa aiheuttaa ongelmia kyseisellä lohkolla esimerkiksi noston yhteydessä. Peruna oli istutettu 23. ja 24.5. Kuivasta keväästä ja kesästä johtuen perunat olivat vajaa kolme viikkoa istutuksesta vasta juuri tulleet pintaan. Maassa oli kuitenkin jonkin verran kosteutta eikä perunapellolla tilanne ollut ainakaan vielä katastrofaalinen. Viljelypäällikkö Pusa arvioi kuivuuden olevan vähiten haitallinen alkukasvukaudella. Tällöin perunat kasvattavat hyvät juuret ja pärjäävät kohtuudella. Peruna oli mullattu alkukasvukauden aikana 2-3 kertaa eli noin viikon välein.

Arkistoon