Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Kertomus retkestä luomua jalostaviin yrityksiin

Uutta kasvua luomusta -hanke järjesti maaliskuussa retken luomua jalostaviin yrityksiin Varsinais-Suomessa. Retkikohteina olivat Saloniemen Juustola Laitilassa, Veraisen Leipomo Oy Mynämäellä ja tilateurastamo Vallan Maukas Oy Vehmaalla.

Suomen alkuperäisroduista potkua juustoihin

Saloniemen tilaa Laitilassa pitävät Riitta ja Jouni Saloniemi. Tila on ollut heillä vuodesta 1998 ja juustola valmistui vuonna 2000. Tila siirtyi luomuun vuonna 2010. Tällä hetkellä juustola tuottaa 16 länsisuomenkarjan ja 120 suomenvuohen maidosta laajan valikoiman erilaisia maitotuotteita juustoista toffeeseen. Jokaisella tuotteella on oma tarinansa, joilla on suuri merkitys markkinoinnissa.

Riitta Saloniemi kertoi itselleen tärkeäksi Suomen alkuperäisrotujen säilyttämisen. Riittaa huolettaa alkuperäiskarjan tulevaisuus, kun se joutuu väistymään valtarotujen tieltä vähäisemmän maidontuotannon vuoksi. Länsisuomenkarjan lisäksi tilalla on kyyttö ja lapinlehmä. Suomenvuohi on ehdoton vuohirotu hyvän maidontuoton takia. Myös juustolan tuotteiden pakkauksissa näkyy, että maito on peräisin suomen alkuperäiskarjasta.

Saloniemessä eläimet saavat omalla tilalla tuotettua rehua ja tällöin rehu on 100 % kotimaista luomua. Tätä on haluttu korostaa myös tuotteissa leppäkerttumerkillä. Suurin osa tuotannosta menee vähittäiskauppoihin ja ravintoloihin. Tuotteiden markkinoinnissa Facebookilla on ollut suuri merkitys. Tilamyynnin merkitys on kasvanut pikku hiljaa suuremmaksi ja tilamyymälää mainostetaan tienvarsimainoksilla. Maitotuotteiden laaja valikoima hämmästyttää; erilaisia juustoja on kymmeniä ja lisäksi on jogurtteja, rahkaa ja toffeeta. Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti ja maitoa on opittu käsittelemään kokeilun ja erehdyksen kautta.

Luomuleivän kysyntä kasvaa pikku hiljaa

Veraisen Leipomo on toiminut Mynämäellä vuodesta 1952. Pääasiassa he tekevät tuotteita ammattikeittiöille, ja tuotteita menee niin Varsinais-Suomeen, Ala-Satakuntaan kuin pääkaupunkiseudullekin.

Leipomon pitää varmistaa miten luomujauhot ja tavanomaiset pidetään erillään tuotannossa. He leipovat aina luomuleipomuksia ensin ja vasta luomutuotteiden jälkeen leivotaan tavanomaisista jauhoista.

Tällä hetkellä Suomen ammattikeittiöiden tuotteista 17 % on luomua. Luomumaito vie tästä suuren osan, mutta myös luomuleivän kysyntä on kasvanut. Ammattikeittiöiden Portaat luomuun -ohjelma on lisännyt luomuleivän kysyntää ja nimenomaan kuivaleivän kysyntää säilyvyytensä ansiosta.

Luomualihankinnasta otettiin selvää

Tilateurastamo Vehmaalla, Vallan Maukas Oy, aloitti toimintansa syksyllä 2016 ja sitä pyörittävät Tiina ja Toni Hokuni. Tilalla tuotetaan tavanomaista sianlihaa sekä mangalitzan eli villasian lihaa. Tilateurastamossa teurastetaan omien sikojen lisäksi rahtina sekä koti- että riistaeläimiä. Hokunit ovat tyytyväisiä lähiruokabuumiin ja se yhdessä tarkan jäljitettävyyden kanssa ovat heidän tilateurastamonsa vahvuuksia.

Jaakkolan tila Kalannista tuottaa luomunautoja, joista osa teurastetaan, leikataan ja pakataan Vallan Maukas Oy:n tilateurastamossa. Jaakkolan tila ja Vallan maukas Oy ovat tehneet alihankintasopimuksen luomunautojen teurastuksesta, leikkuusta ja pakkauksesta. Yhteistyöhön ollaan oltu tyytyväisiä. Tilateurastamo ei itsenäisenä kuulu luomuvalvontaan, mutta alihankintasopimuksella teurastamossa voidaan teurastaa ja käsitellä luomulihaa. Tällöin luomuvalvonta hoituu päämiehen eli Jaakkolan luomutilan kautta ja tilateurastamo lupautuu päästämään luomutarkastajan tarkastamaan toimintaa.

Tilateurastamolla jokaisen ruhon mukaan tulostetaan ruholappu, jossa on eläimen korvamerkin numero, paino ja tilan tiedot. Näin jokainen ruho pystytään yksilöimään eikä sekaannuksia voi tulla. Tilateurastamossa myös teurastetaan aina ensiksi luomueläimet, mikä edelleen varmistaa luomuruhojen erillään pidon. Ainoa hankalaksi koettu asia oli, että tilateurastamo ei voi liimata lihapaketin kylkeen luomumerkkiä, koska tilateurastamo ei ole luomuvalvonnassa. Tilateurastamo voi liimata ainoastaan etiketin, jossa on tuotetiedot. Luomutuottajan pitää jälkikäteen itse liimata luomumerkki paketin kylkeen.

Arkistoon