Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Uutiskirje 10 / 2018

Hyvät uutiskirjeen saajat, tulossa on mielenkiintoisia tapahtumia, joiden päivämäärät kannattaa merkitä pikaisesti muistiin. Katsottavissa on myös aloittelevan luomuviljelijän ajatuksia ja koosteita menneistä toimenpiteistä.


Valtakunnalliset Luomupäivät etsii Porissa ratkaisuja ilmasto- ja kannattavuuskriisiin 15.-16.11.2018


Luomupäivät koostuvat monipuolisista puheenvuoroista, keskustelusta, rinnakkaisohjelmista ja retkistä. Siellä kokoontuvat tuottajat ja muut yrittäjät, neuvojat, tutkijat, etujärjestöt, alan kehittämisen parissa työskentelevät ja vaikuttajat.

Rinnakkaisohjelmissa paneudutaan markkinointiin, perehdytään luomusianlihantuotantoon ja haetaan tuottajaorganisaatioista potkua puutarha- ja siementuotantoon. Torstain yritysvierailuista voit valita suoramyyntiin erikoistuneen karjatilan tilateurastamoineen, osuuskuntamuotoisen puutarhatilan, kierrätyslannoitevalmistajan tai kananmunapakkaamon.

Iltaohjelmassa verkostoidutaan ja palkitaan vuoden luomuyritys. Tapahtuman päättää Luomuliiton syyskokous, jonne kaikki jäsenet ovat tervetulleita.


Tutustu Luomupäivien ohjelmaan täällä. Uutta kasvua luomusta -hankkeen rinnakkaisseminaari järjestetään 16.11. otsikolla Luomutuotteita markkinoille. Tervetuloa!

Huom! Ilmoittautumisaikaa on jatkettu 26.10.2018 saakka.


dc2795e2-db2f-4b62-a431-f84338811084.jpg


Minustako Luomuviljelijä -infot

Infoissa käydään läpi luomuun siirtymisessä keskeisimmät tilalla huomioitavat asiat ja olennaisimmat tuotantoehtojen kohdat. Merkitse päivämäärät muistiin – lisätietoa tulossa lähiaikoina!


Huittinen 21.11.2018
Kankaanpää 29.11.2018
Salo 10.12.2018
Uusikaupunki 12.12.2018

Ilmoittautumiset osoitteeseen anne.johansson@proagria.fi


Erikoiskasvit kiinnostivat Loimaalla

Uutta kasvua luomusta, Luomumpi Varsinais-Suomi ja Gluteenittomasta viljelykierrosta erikoistumisvaihtoehto tiloille -hankkeet järjestivät Erikoiskasvit vaihtoehtona -infotilaisuuden Suomen maatalousmuseo Sarkassa.

Erikoiskasvit vaihtoehtona-tilaisuus keräsi Sarka-museolle runsaslukuisen yleisön. Pellava-, tattari-, öljyhamppu- ja kuminapuheenvuorojen lisäksi tilaisuudessa kuultiin mm. erikoiskasvien viljelykokemuksista ja kannattavuudesta.

57139d34-38e8-459c-b5cf-cabf01a6356c.jpg

Vaikka monet tilaisuudessa esitellyistä lajeista ovat melko vaatimattomia lannoituksen ja kasvinsuojelun suhteen, vaativat erikoiskasvitkin panostusta onnistuakseen. Maan rakenteen ja vesitalouden on syytä olla kunnossa. Suuria koneinvestointeja viljely ei välttämättä vaadi, vaan normaaleilla viljatilan koneilla pääsee pitkälle. Erikoiskasveja luomuna viljeltäessä rikat tulee torjua lohkolta jo ennakkoon ja typen liukoisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota.

Viljelykierron kannattavuudesta puhunut Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta nosti esille monia hyötyjä, joita monipuolisella, erikoiskasvejakin sisältävällä, viljelykierrolla on mahdollista saavuttaa. Kasvinsuojelutarve vähenee, viljelyn riskit pienenevät, työhuiput tasaantuvat ja esikasvivaikutus vähentää lannoituksen tarvetta. Merkittävä etu on myös maan kasvukunnon paraneminen. Kaikkia hyötyjä ei voi mitata rahassa ja osa niistä tulee esiin vasta pidemmän ajan kuluessa.

Esitykset voit katsoa täältä! Videoidut esitykset tulevat katseltavaksi myöhemmin.


Luomuelintarvikepäivän kuulumiset


Luomuelintarvikepäivät kokosivat Finlandia-talolle salillisen osallistujia kuuntelemaan ajankohtaista asiaa luomuelintarviketuotannon tilanteesta 18.10.2018. Alustukset käsittelivät luomualkutuotantoa, maatalouden mahdollisuutta hidastaa ilmastonmuutosta, case-esimerkkiä onnistuneesta luomumarkkinoinnista, luomuelintarvikemarkkinoiden tilannetta ja kuluttajien elintarvikkeisiin kohdistamien odotusten muuttumista tulevaisuudessa meillä ja muualla Pohjoismaissa.

Ohjelma jakaantui aamupäivän yhteiseen osioon ja iltapäivän yhteensä kuuteen eri teematilaisuuteen, jotka kukin käsittivät kaksi alustusta kyseisestä aiheesta. Tilaisuudet käsittelivät mm. kuluttajanäkökulmaa, kuinka edistää asiakkaan ja luomutuotteen kohtaamista, luomuketjun yhteistyötä, luomumarkkinoiden kasvua, pakkausratkaisuja sekä kestävää gastronomiaa.

Iltapäivän ohjelman päätti elintarviketuotannon vastuullisuutta käsittelevä paneelikeskustelu ja Luomuliiton järjestämän vuoden luomutuotteen sekä EkoCentrian järjestämän Luomu SM 2018 kilpailun voittajien valinta. Vuoden luomutuotteeksi valittiin Sunspeltin Speltti muro.

Päivä tarjosi hyvän tietopaketin luomumarkkinoista ja sitä voi suositella kaikille luomuelintarviketuotannon parissa työskenteleville. Pro Luomun nettisivuilla on kattava tietopaketti Luomuelintarvikepäivästä, esityksistä ja palkituista.


Tutustumismatka Rauman seudun luomuvähittäiskauppaan

Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan -hanke järjesti hanketoimijoille tutustumismatkan Raumalle vähittäiskauppoihin 15.10.2018. Vierailuilla tuli esille, että luomu on selkeä kasvava trendi.

7a7ae26a-a2d8-4123-80ba-56c699ed5c39.jpgb5e8f4fe-db7d-4c3c-8fcd-64d7708ce35f.jpg

Kaupan edustajien mukaan ns. spesiaalituotteissa ratkaisee laatu ja volyymituotteissa hinta. Lähiruoka on luomulle tietynlainen kilpailija. Luomua tärkeämpänä raumalaiset kuluttajat näkevät tuotteiden paikallisuuden ja kotimaisuuden.

Suosituimpia luomutuotteita ovat maitotuotteet, joissa hintaero luomu- ja tavanomaisen tuotteen välillä on usein kaikkein pienin. Keskusteluissa kävi ilmi, että luomuleivälle on Raumalla jalansijaa, mutta paras potentiaali olisi varhaisvihanneksilla. Myös lihatuotteissa luomujauhelihalla on aina paikkansa. Tuotteilla, jotka kiinnostavat jo ennakkoon kuluttajia, kuten broilertuotteet, voisi myös olla kysyntää luomuna.

Luomutuottajia kannustettiin rohkeasti tarjoamaan tuotteitaan kaupan valikoimiin. Kaupan hyllylle pääsyä eivät estä pienet myyntimäärät tai tuotteiden sesonkiluonteisuus, vaan ratkaisevaa on tuote itsessään - hyvä tuote ottaa kyllä paikkansa hyllyssä.

Koko teksti on luettavissa täällä.


Aloittelevan luomuviljelijän ajatuksia ja tilaesittelyjä


Ensimmäisen siirtymävaihevuoden kasvukauden puolivälissä heinäkuussa Sauli Jaakkola kertoi aloittelevan luomuviljelijän ajatuksia luomutuotantoon siirtymisestä. Nyt saamme lukea, miten ensimmäinen kasvukausi luomumenetelmin onnistui ja miten poikkeukselliset sääolosuhteet vaikuttivat. Jutun pääset lukemaan tästä.

503ff68f-3603-4141-97cd-1eb4a1706bdd.jpg

Katso myös uusimmat tilaesittelyt:

Kotimäen tila
Vanha-Karhiniemi
Huikkalan tila
Maatalousyhtymä Uusi-Kouvo


Tiedoksi muiden hankkeiden ja toimijoiden tilaisuuksia;

Viljan vienti -tilaisuus

Gluteenittomasta viljelykierrosta erikoistumisvaihtoehto tiloille -hanke järjestää Kuivurista Etelä- ja Keski-Eurooppaan – Viljan suoratoimitusten mahdollisuudet -tilaisuuden Huittisissa 13.11.2018. Katso alustava ohjelma ja ilmoittautumisohjeet.

Kiertotaloudesta lisäarvoa elintarviketeollisuuteen
Tilaisuus järjestetään Huittisten Wanhassa Pappilassa 22.11.2018. Lue lisää

REKO-toiminnan keskustelu- ja verkostoitumistilaisuus
Tervetuloa verkostoitumaan ja keskustelemaan REKO-toiminnan nykyhetkestä ja tulevaisuudesta 27.11.2018. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet.

Arkistoon