Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Uutiskirje 2 / 2019

Uutiskirje 2 / 2019

Katso kirje selaimessa.

d07cd11f-f320-4213-8714-3ef214eb4fde.jpg

Hyvä satakuntalainen luomualan toimija! Satakunnan luomutuotannon kehittämishanke on päättymässä, mutta työ luomun parissa jatkuu.
Kiitos yhteistyöstä!

Palataan vielä alkuvuoden 2019 luomualan kehittämistoimenpiteiden parhaisiin paloihin:

Benchmarking-matkan satoa:
Tuote ja tarina kuntoon!

Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle suuntautuneen jatkojalostusteemaisen retken vierailukohteisiin kuului laaja-alaisesti elintarvikealan yrityksiä. Kohteet edustivat sekä luomu- että tavanomaista tuotantoa. Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat vahvoja luomumaakuntia sekä alkutuotannossa että elintarvikejalostuksessa ja luomutuotannolla on pitkät perinteet.

Elintarvikevienti tuli esiin lähes jokaisella yritysvierailulla. Mikäli vientiä ei vielä tässä vaiheessa ole, on asia vähintään työn alla. Yritykset ovat tehneet paljon yhteistyötä elintarvikealan kehittämisorganisaatioiden kanssa mm. tuotekehityksessä.
Koko MATKARAPORTTI luettavissa tästä.

d826a50e-0c5e-4fa2-9f60-7410934f65d8.jpg

Kuva: Oy Linseed Protein Finland Ltd:n tuoteperheeseen Valo24h kuuluu yksi luomutuote: puolukka-pellavarouhe. Linseed Oy:llä on omat laatukoulutetut sopimusviljelijät. Raaka-aine hankitaan pääosin Etelä-Pohjanmaan puhtailta pelloilta.

Matka toteutettiin yhteistyössä Luomumpi Varsinais-Suomi ja Uutta kasvua luomusta –hankkeiden kesken.

Luomusertifikaatti todentaa luonnon puhtautta

Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan -hanke on järjestänyt toimintansa aikana kolme infotilaisuutta liittyen metsien, tai oikeammin ilmaistuna keruualueiden, luomusertifiointiin liittyen. Kolmen vuoden aikana tilaisuudet ovat herättäneet kiinnostusta enenevässä määrin ja aihe keskusteluttaa yleisöä kerta toisensa jälkeen enemmän.

Lue lisää

969d4ea3-d2aa-4cf0-b803-5d2ab3ae9516.png

#tuplataanluomu

Vuoden 2019 Luomufoorumi järjestettiin Ahlmanin kartanomiljöössä Tampereella. Luomufoorumi keräsi Ahlmanille Tampereelle ison joukon luomualan kehittäjätahoja ja elintarvikealan yrityksiä. Tavoite on yksimielinen: tuplataan luomu.

Luomufoorumissa ruodittiin tarkemmin luomualan nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä sekä keinoja eri osa-alueiden tuplaamiseksi

Luomualan järjestöt esittävät, että Suomi tuplaa luomun seuraavalla hallituskaudella. Luomun tuotannon ja kulutuksen tuplaaminen edistää ympäristön, eläinten ja kansantalouden hyvinvointia. Luomualan järjestöjen vaalitavoitteena on kaksinkertaistaa kotimainen luomutuotanto sekä luomun vähittäismyynti, käyttö ammattikeittiöissä ja vienti. Tavoite edellyttää valtiovallalta luomun tarjonnan ja kysynnän edistämistä. Tavoitteisiin ovat Luomuliiton lisäksi sitoutuneet Biodynaaminen yhdistys, Pro Luomu ja Yhdistyneet Luomutuottajat.

Lue koko Luomufoorumin anti tästä

Kestävä kasvinsuojelu puutarhatuotannossa

Helmikuussa järjestettiin kasvinsuojeluteemainen tilaisuus Tuorlassa. Päivän aikana kuultiin monipuolisia ja asiantuntevia esityksiä luomupuutarhatuotannossakin sallituista kasvinsuojelun menetelmistä. Kiinnostavaa oli myös kuulla, että tavanomaisessa tuotannossakin siirrytään entistä enemmän ’luomumenetelmien’ käyttöön käytännön pakosta. Luomumpi Varsinais-Suomi -hankkeen blogissa on aimo kattaus päivän annista!
Em. linkin takaa löytyy Varsinais-Suomen luomupuutarhatuotanto- ja luomuvihannestuotannon aloja.

Mutta miten tilanteen laita on Satakunnassa?
Luomumansikkaa Satakunnassa viljellään reilun 2 ha alalla. Mustaherukka on kirinyt ohi ja sitä viljellään luonnonmukaisesti 3,7 ha alalla. Luomumansikka ja luomuvadelma ovat markkinavetoisia puutarhatuotteita, ja niille on kysyntää! Satakunnan luomuperuna-ala on kunnioitettavat 60 ha, josta luomutärkkelysperunan ala on noin 40 ha. Satakunnassa tuotetaan kaikki Suomen luomuperunajauho. Satakuntalaista luomuporkkanaa on tarjolla entistä enemmän. Luomualat ovat vahvassa kasvussa. Tällä hetkellä luomuporkkanaa viljellään maakunnassa 6,5 ha alalla. Myös muiden luomuvihannesten (sipuli 1,2 ha, kaalit 0,5 ha) alat kasvavat teollisen jalostuksen myötä.

a24faa43-b212-490e-b36b-05b26fa5bb9f.jpg

Puutarhatuotteiden jatkojalotus

Tammikuun lopussa järjestettiin puutarhatuotteiden jatkojalostukseen liittyvä teemapäivä. Päivän anti oli monipuolinen. Tilaisuudessa kuultiin Ville Korpelaisen katsaus ruokatrendeistä liittyen puutarhatuotteiden jalosteisiin ja luomuun, Johanna Mattilan esityksen elintarvike- ja luomulainsäädännön ja vaatimuksista jalostustoiminnalle sekä useita puutarhatuotteiden jalostajien näkökulmia ja kokemuksia jalostustoiminnasta.

Päivän eväät olivatkin laaja ja kattava tietopaketti jalostustoimintaa harjoittaville tai harkitseville yrittäjille. Päivän esitykset ovat luettavissa nyt myös hankkeen verkkosivuilta!

06b9d4ea-9e44-4371-aa2b-adc96d77c084.jpg

Em. tilaisuudet järjestettiin yhteistyössä Luomumpi Varsinais-Suomi ja Uutta kasvua luomusta –hankkeiden kesken.

85b22448-4fba-424d-a04d-ac1618ba65b1.jpg

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Maaseutuvirasto Mavi sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikkapalvelukeskusta ovat yhdistyneet uudeksi Ruokavirastoksi 1.1.2019.

Ruokavirasto edistää, valvoo ja tutkii elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua, eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä kasvinterveyttä ja maa- ja metsätalouden tuotantoon käytettäviä lannoitevalmisteita, rehuja ja kasvinsuojeluaineita, siemeniä ja taimiaineistoja.

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan kuuluvan viraston toiminta kattaa koko maan.

Olemme päivittäneet luomutietoa uuttakasvualuomusta.fi -verkkosivuillemme Ruokaviraston linkityksillä.

KIITOKSEN AIKA!

Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan -tiedonvälityshanke on toteuttanut kolmen ja puolen vuoden ajan monipuolisesti luomualan kehittämistoimia Satakunnassa. Elintarvikealan kehittäjäorganisaatiot - ProAgria Länsi-Suomi, Pyhäjärvi-instituutti sekä Satafood Kehittämisyhdistys - ovat tehneet ammattimaista kehitystyötä luomualkutuotannon, luomutuotteiden jalostuksen ja -markkinoinnin kehittämisen saralla.

Hankkeessa on haettu ja välitetty uusinta tietoa ja kokemuksia parhaista luomualan käytännöistä. Satakuntalaisen elintarviketuotantoketjun kannattavuutta ja kilpailukykyä alkutuotannosta jalostukseen on parannettu monipuolisesti. Tilaisuuksia ja tutustumismatkoja järjestettiin hankkeen aikana runsaasti, ja niistä syntynyttä materiaalia ja luomutietoa jaettiin laajasti luomuketjun eri toimijoille. Hankkeen aikana tavoitettiin satakuntalaisia luomutuottajia, luomuraaka-aineiden jalostajia, -markkinoijia ja luomutuotannosta kiinnostuneita tavanomaisia viljelijöitä mainiosti. Lisäksi yhteistyö valtakunnallisten luomutoimijoiden kanssa syventyi entisestään.

Satakunnan luomutuotanto on kasvanut 2010-luvulla merkittävästi. Viime vuonna luomu- ja siirtymävaiheen yhteinen pinta-ala ylitti reilusti jo 10.000 ha ollen vajaa 8 % maakunnan 140.000 peltohehtaarista. Luomutuotanto jatkaa tulevaisuudessa kasvuaan ja tuotannon odotetaan monipuolistuvan.

Luomuaiheista tietoa on saatavilla ja hyödynnettävissä myös hankkeen päättymisen jälkeen. Uuttakasvualuomusta.fi -sivustolta löytyy ajantasaista luomutietoa ja mielenkiintoisia tila- ja yritysesittelyjä Satakunnasta!


Haluamme kiittää kaikkia hankkeessa mukanaolleita ja toivotamme suotuisaa, alkavaa uutta kasvukautta!

1cda5d22-7a3a-4cb2-ad30-bc1ae880ef4e.jpg

couponshadow.png

Arkistoon