Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Uutiskirje 8 / 18


Hyvät uutiskirjeen saajat,
näyttää siltä, että luomuviljely on kestänyt tavanomaista viljelyä paremmin helteisen kesän. Puinnit ovat useimmilla täydessä vauhdissa, mutta muistakaa merkitä tulevat tapahtumat kalentereihin.


Luomuvihannesviljelyn pellonpiennartilaisuus Eurassa
Rekolan tilalla tiistaina 21.8.2018


Tervetuloa tutustumaan avomaan luomuvihannesviljelyyn ti 21.8.2018 klo 10-12
Rekolan tilalle (Löyttylänraitti 245, Honkilahti, Eura).

Aamupäivän aikana tutustumme Muuttuvat viljelymenetelmät-hankkeen kenttäkokeeseen, jossa on viljelyssä kaalia, lanttua ja sipulia. Kenttäkokeella testataan mm. biohajoavia kalvoja, tihkulannoitusta, hyönteisverkkoja, terraseed-katetta sekä Novarbon lannoitteita. Lisäksi tutustutaan muihin tilalla oleviin luomuvihannesviljelmiin, kuten pinaattiin ja sipuliin.

Tilaisuus on suunnattu tavanomaisin ja luomumenetelmin vihanneksia tuottaville viljelijöille sekä muille asiasta kiinnostuneille.

Ohjelma alkaa kahvilla. Puheenvuorot mm. Apetitilta, Novarbolta sekä Pyhäjärviinstituutilta. Ohjelma jatkuu tutustumisella kenttäkokeeseen ja muihin kasvustoihin.

Ilmoittautumiset 19.8.2018 mennessä johanna.pihala@pji.fi tai 044 034 4063

Tervetuloa!

Tilaisuuden järjestää Muuttuvat viljelymenetelmät-hanke yhteistyössä Uutta kasvua luomusta -hankkeen kanssa. Hankkeet saavat rahoituksensa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan Ely:n kautta. MUUVI-hankkeen rahoittajina lisäksi Apetit Ruoka Oy, Kasvis-Kartano Oy ja Pyhäjärvi-instituuttisäätiö.
Tilavierailu luomukotieläintiloille Jämijärvelle ja Ikaalisiin
Keskiviikkona 29.8.2018 klo 10-15

829a8e1d-8706-4290-a3df-aeecc5ddfeb0.jpg


Rajalahden ja Majan luomukotieläintilat ovat panostaneet markkinointiin suoraan kuluttajille. Molemmat tilat myyvät valtaosan kotieläintuotteista suoraan kuluttajille, joko suoraan tilalta tai esim. Reko-renkaiden kautta. Markkinoinnin ohella tutustutaan eläinten hoitokäytäntöihin ja tilojen rehuntuotantoon.

Aloitetaan klo 10.00 Rajalahden luomutilalla, päivä päättyy noin klo 15.00.

Klo 10.00 Rajalahden Luomutila, Rajalahdentie 102, Jämijärvi . Tilalla on noin 300 lammasta ja 2000 munituskanaa. Pellot on siirretty luomuun vuonna 2012 ja eläimet vuonna 2015. Tilalla on tilamyymälä.

Klo 12.00 Majan Luomutila, Majantie 46, Kilvakkala. Ensin syömme keittolounaan B&B Wanha Maja. Lounaan jälkeen tutustumme tilaan. Tilaa on viljelty luomuna vuodesta 1996 ja vuodesta 2007 lähtien tilalla on ollut myös emolehmiä. Karja on Limousin-rotua, ja emolehmiä on noin 30.

Lounaan hinta on 10 €/ hlö, ja lounasjärjestelyjen vuoksi ilmoittautumiset viimeistään 26.8. sähköpostilla tai tekstiviestinä: anne.johansson@proagria.fi tai 0400 719 413

Tervetuloa mukaan keskustelemaan, oppimaan ja verkostoitumaan!

Aloittelevan luomuviljelijän ajatuksia

Maanviljelijä, agronomi ja Pyhäjärvi-instituutin asiantuntija Sauli Jaakkola aloitti luomun siirtymäkauden keväällä. Eurajokelaisen viljelijän tilalla tuotetaan härkäpapua ja viljoja.

Vaikka hän hankki tietoa lukuisista eri lähteistä, oli Jaakkola jälkikäteen sitä mieltä, että siirtyminen ja tiedonhankinta olisivat vaatineet ehkä hieman enemmän lisäaikaa.
–Toisaalta tietyssä pisteessä on toimittava ja annettava käytännön opettaa, hän tiesi.

Jaakkola kertoi, että joissakin tapauksissa luomuviljely on tavanomaista kannattavampaa ja kuvaili luomuviljelyä haastavaksi, mutta mielenkiintoiseksi.
–Ensimmäisen siirtymävaihevuoden kasvukauden puolivälissä voin todeta tilanteen olevan ihan hyvä. Poikkeuksellisen kuivasta kasvukaudesta ja lannoittamattomuudesta huolimatta satoa korjataan tänäkin vuonna.

Koko jutun pääset lukemaan Uutta kasvua luomusta -hankkeen nettisivuilta.


Tavanomaista ja luomua – kaura ja erikoiskasvitilaisuus 16.10.2018 Loimaalla

Uutta kasvua luomusta, Luomumpi Varsinais-Suomi ja Gluteenittomasta viljelykierrosta erikoistumisvaihtoehto tiloille -hankkeet järjestävät Tavanomaista ja luomua – kaura ja erikoiskasvitilaisuuden Suomen maatalousmuseo Sarkassa alkaen kello 9.00.

Lisätietoa ohjelmasta ja tarkemmasta aikataulusta on tulossa lähiaikoina.
Valtakunnalliset Luomupäivät Porissa 15. - 16.11.2018

Tutustu Luomupäivien ohjelmaan täällä.

dc2795e2-db2f-4b62-a431-f84338811084.jpg

Uutta kasvua luomusta -hanke on mukana järjestämässä Luomupäiviä.
Tiedoksi muiden hankkeiden ja toimijoiden uutisia;

Luonnon päivänä monet luomutilat avaavat ovensa
Luomutiloilla tavataan tuottajia, kohdataan eläimiä ja lumoudutaan luomuherkuista 25.8.2018. Satakunnassa ovensa avaavat Rajalahden luomutila ja Saaren luomutila. Lisää päivästä ja kohteista voit lukea Luomun nettisivuilta.

Meidän Satakunta -roadshow
Kaksi viikkoa (27.8.-7.9.), 17 kuntaa, suuri joukko maaseudun sankareita ja uusia ideoita. Maaseuturahasto tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia meille kaikille. Kiertueella selviää, mitä Satakunnassa maaseuturahoituksen avulla jo tehdään ja mitä kaikkea voitaisiin tehdä. Lue lisää kiertueesta.

Elintarvikeaamupäivä
Tervetuloa 28.8.2018 Huittisiin kuulemaan kuluttajien tarpeista 2020-luvulla, pienyrityksen digitaalisesta markkinoinnista, LEAN-toimintamallista ja älykkäistä pakkausratkaisuista! Lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Perunaretki Ulvilaan
Pro Luomu järjestää 29. elokuuta retken Peltomaan Parhaat -perunatilalle, joka sijaitsee Ulvilassa. Retkellä pohditaan erityisesti luomuperunan ja muiden luomukasvisten jalostusta ammattikeittiöiden tarpeisiin. Tarkempia tietoja retkestä ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Luomuelintarvikepäivä 2018
Luomuelintarvikepäivät järjestetään 18.10.2018 Finlandia-talolla Helsingissä. Ohjelman, ilmoittautumisohjeet ja muut tiedot löytyvät Pro Luomun nettisivuilta.
Arkistoon