Avaa valikko Valikko

Alhaisen jalostusasteen valmistus

Alhaisen jalostusasteen valmistus tarkoittaa maatilan omien luonnonmukaisesti tuotettujen maataloustuotteiden käsittelyä, pakkaamista ja luomutuotteiksi merkitsemistä. Alhaisen jalostusasteen valvonta kuuluu ELY-keskuksen valvontaan ja valmistusta valvotaan tilalla tehtävän vuosittaisen tuotantotarkastuksen yhteydessä.

Esimerkkejä alhaisen jalostusasteen valmistuksesta

  • jauhojen, ryynien, hiutaleiden tms. valmistus
  • juuresten ja kasvisten kuoriminen, pilkkominen ja ryöppääminen
  • marjojen jäädyttäminen
  • yrttien kuivaaminen
  • mehujen valmistaminen ilman lisättyä sokeria tai elintarvikelisäaineita tai valmistuksen apuaineita
  • luomuraaka-aineiden sekoittaminen keskenään kuten raasteet tai yrttisekoitukset
  • teurastus ja lihan paloittelu luomuhyväksytyssä teurastamossa tai leikkaamossa
  • (teurastuksen voi hoitaa tavanomaisessa teurastamossa alihankinnan avulla)
  • leikkaamosta palautuvien pakattujen lihojen myynti sekä pakkaamattomien lihojen pakkaaminen ja myynti

Alhaisen jalostusasteen valmistustoimintaan haetaan täydennyslomakkeella 1e, joka palautetaan omaan ELY-keskukseen. Toiminnasta tehdään myös kuvaus luomusuunnitelmaan. Alhaisen jalostusasteen valmistusta voidaan teettää myös alihankintasopimuksin.

Jos valmistuksessa käytetään yhtäkään oman tilan ulkopuolista ainesosaa, muuttuu toiminta luomuelintarvikkeiden valmistustoiminnaksi, jota valvoo Evira. Jos tilalla on samanaikaisesti luomuelintarvikkeiden valmistustoimintaa ja alhaisen jalostusasteen valmistusta, tilan ei tarvitse hakeutua alhaisen jalostusasteen valmistustoimintaan, sillä riittää, että tila kuuluu Eviran luomuelintarvikkeiden valmistustoiminnan valvontaan.

Lisätietoja alhaisen jalostusasteen valmistuksesta löytyy Eviran sivuilta ja tuotanto-ohjeesta Luomutuotanto 1 – Yleiset ja kasvintuotannon ehdot, Kappaleesta 10.2.

Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi -hanke on tehnyt luomusuunnitelma-lomakepohjan alhaisen jalostusasteen valmistukseen.