Avaa valikko Valikko

Luonnonmukainen tuotanto tapahtuu valvotusti luomulainsäädäntöä noudattaen. Sama pätee myös keruutuotteisiin. Luonnonantimet (marjat, sienet, koivunlehdet, kuusenkerkät, katajanmarjat, villiyrtit yms.) ovat luomua vain silloin kun ne on kerätty luomupoimijan toimesta luomusertifioidulta keruualueelta. Keruualueen luomusertifiointia haetaan oman alueen ELY-keskukselta. Sertifiointia voi hakea joko maanomistaja tai erillinen selvittäjä maanomistajien puolesta. Myös luomukeruutuotteiden ostotoiminta kuuluu luomuvalvontaan. Luomupoimijoilta edellytetään kirjallista sitoutumista luomuohjeisiin. Poimija voi myydä itse keräämiään tuotteita luomuna vain luomuvalvontaan kuuluvalle ostajalle. Jokamiehenoikeuksilla tapahtuva poiminta (marjat, sienet ja kasvit) ei ole luomua edes luomusertifioidulla keruualueella. Luomusertifiointi ja vuosittaiset tarkastukset ovat maksullisia. Keruualueitten luomusertifiointi on erityisen tärkeätä luomukeruutuotteiden viennin kannalta.

Tarkempi ohjeistus ja tarvittavat lomakkeet löytyvät Ruokaviraston luomuohjeesta Elintarviketuotannon ehdot, luku 14 Keruutuotteiden ostotoiminta. Ruokavirasto>Etusivu>Tietoa meistä>Asiointi> Oppaat ja lomakkeet > Yritykset > Luomun lomakkeet ja ohjeet.

Luomukeruutuotantoon on tarkempaa ohjeistusta Ruokaviraston lisäksi myös Luomumpi Varsinais-Suomi -hankkeen nettisivuilla

http://luomumpivs.livia.fi/luomukeruuohje/

sekä Luomutietopankissa www.luomu.fi/tietopankki/luomukeruutuotanto

Marjoista ja villivihanneksista löytyy lisätietoa mm. käsittelyohjeita Arktiset Aromit ry:n kotisivuilta www.arktisetaromit.fi.