Avaa valikko Valikko

Pakkausmerkinnät ja luomuviittaukset

Luomutuotteiden pakkauksista ja saateasiakirjoista on löydyttävä oheiset tiedot

  • toimijan nimi ja osoite
  • tuotteen nimi ja viittaus luomutuotantoon
  • valvovan viranomaisen tunnusnumero
  • tarvittaessa erätunnus

Pakatuista luomuelintarvikkeissa on oltava edellisten lisäksi EU:n lehtimerkki.

Vain valvottua luomutuotantoa saa markkinoida luomuviittauksin. Aina kun käytetään luomuilmauksia pakkauksissa tai saateasiakirjoissa, on sen yhteydessä oltava viimeisimmän tuotanto- tai valmistustoimenpiteen valvoneen viranomaisen tunnus.

Luomuelintarvikkeiden myyntinimityksissä (pakkausmerkinnät, mainonta, kaupalliset asiakirjat) saa käyttää luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaavaa ilmausta,

  • kun jalostamattoman tuotteen kaikki ainesosat on tuotettu luomusäädännön mukaisesti, eikä tuotteessa ole lisättynä esim. vettä, suolaa, lisäaineita tai muita ei-maatalousperäisiä ainesosia. Jalostamattomia tuotteita ovat esimerkiksi luomumaito, luomutomaatti, luomukaura.
  • kun jalostettu tuote on tuotettu luomuelintarvikkeen koostumusvaatimusten mukaisesti

Jos tuotteen valmistuksessa on käytetty luomuainesosia vähemmän kuin 95 % maatalousperäisten ainesosien painosta, viittausta luonnonmukaisuuteen ei saa käyttää myyntinimityksessä. Merkintä luomuraaka-aineesta voidaan laittaa ainesosaluetteloon, jos luomuainesosia sisältävä tavanomainen tuote on muuten tuotettu yleisten luomuelintarvikkeiden koostumusvaatimusten mukaisesti. Tällöin luomutuotettujen ainesosien kokonaisprosenttiosuus maatalousperäisten ainesosien kokonaismäärästä on ilmoitettava tuotteen pakkausmerkinnöissä. Edellisessä tapauksessa ei saa käyttää EU:n luomutunnusta, mutta valvovan viranomaisen tunnus tulee löytyä. Tuotantopaikkamerkintä on vapaaehtoinen.

Tarkat, yksityiskohtaiset ohjeet luomutuotteiden merkinnöistä löytyvät Eviran sivuilta tuotanto-oppaista Luomutuotanto 3 – Elintarviketuotannon ehdot, Kappale 7 ja Luomutuotanto 1 – Yleiset ja kasvintuotannon ehdot, Kappale 11 ja 12.