Avaa valikko Valikko

Rikkakasvien torjunta- ja hallintamenetelmät jaetaan yleensä suoriin ja epäsuoriin menetelmiin. Epäsuorat menetelmät eivät aina tehoa riittävästi, jolloin joudutaan turvautumaan suoriin menetelmiin.

Tero Tolvasen (2011) esityksestä Kasvinsuojelun luomukeinoja voi lukea tiivistetysti, miten rikkakasveja pidetään kurissa sekä ennaltaehkäisevin että suorin menetelmin.

Petri Leinosen esityksestä voi lukea ja kuunnella Rikkakasvien hallinnasta avomaan luomuvihannesviljelyssä.

Rikkaäestys

Siemenlevintäisten rikkakasvien rikkakasviäestys soveltuu mm. viljoille ja palkokasveille. Lue lisää rikkaäestyksen tehoon vaikuttavista asioista esityksestä Kasvinsuojelu luomutuotannossa (ProAgria): mm. äkeen piikkien asento, ajonopeuden vaikutus ja ajosuunta.

 • sokkoäestyksenä, kun rikkakasvit ovat sirkkalehtiasteella ja viljat eivät ole vielä orastuneet
 • varsinainen rikkaäestys tehdään viljan ollessa 2-3 lehtiasteella.

Ulkomaisissa tutkimuksissa rikkaäestyksen tehoksi on saatu 30 - 90 %. Mahdollisten satotappioiden välttämiseksi viljoilla suositellaan 10 % kylvösiemen määrän lisäystä. Lue lisää rikkaäestyksestä lehtiartikkelista Rikkaäestys on edullinen vaihtoehto (Juuso Joona, KM 5/2011). Rikkakasviäestyksessä tärkeää on

 • toimenpiteen ajoitus rikkakasvien kompensaatiopisteeseen
 • suoritus 2 kertaa
 • oikea piikkivahvuus

Kestorikkakasvit

Kestorikkakasvien torjunta -esityksessä (ProAgria) selvitetään yksityiskohtaisesti eri käsittelyjen avokesannointi, niitot ja muokkaukset vaikutuksia

 • juolavehnän
 • pelto-ohdakkeen
 • peltovalvatin torjuntaan.

Esityksessä esitellään myös näiden lajien kompensaatiopisteet eli ajankohdat, jolloin kasvien vararavintovarastot ovat heikoimmillaan ja ne ovat siten altteimmillaan torjuntatoimille.

Kestorikkakasvien torjumiseksi niiden kasvua pyritään häiritsemään aina kun se on mahdollista. Mekaanisesta torjunnasta lisää lehtijutusta Mekaaninen rikkojen torjunta on ajoitettava oikein (Helena Anttila-Lindeman, Maatilan Pellervo 2011). Syksyllä sadonkorjuun jälkeen suositellaan kahta muokkauskertaa

 • ensimmäisellä kerralla juuririkkakasvien juuria katkotaan, nostetaan pintaan kuivumaan sekä heikennetään katkenneiden juurenpätkien kasvuvoimaa
 • toisella kerralla, joka on yleensä kyntö, rikkakasvit peitetään huolellisesti 20 cm syvyyteen.
 • myöhään syksyllä ja yksinään tehty lautasmuokkaus yleensä lisää rikkakasviongelmia, koska on vaarana, että jokaisesta juurenpätkästä kasvaa uusi rikkakasvi.

Juuso Joonan (2013) esityksestä Rikkakasvien hallinta voi lukea mm. rikkakasvien torjunnassa käytettävistä

 • läpileikkaavista kylvö- ja sänkimuokkausmenetelmistä

Peltovalvatti

Luomulehden (3/2016) jutussa ”Ota selkävoitto valvatista” Timo Lötjönen kertoo Luken viljelyteknisistä kokeista. Tässä tiivistetysti onnistuneet vaihtoehdot, joilla oli saatu pidempiaikaisia tuloksia valvatin torjunnassa

 • kesän mittainen avokesannointi sisältäen S-piikkiäestyksen 6-7 kertaa kesässä valvatin kompensaatiopisteessä
 • monivuotiset nurmet niitettynä vähintään kahdesti kesän aikana
 • pikakesannointi touko-kesäkuun aikana Kvick-Finn -koneella 3-4 kertaa lähellä valvatin kompensaatiopistettä ja loppukesän ajaksi viherkesannointi (Kvick-Finnin säädöt hellävaraisemmaksi kuin juolavehnällä ajettaessa, jotta juuria ei pilkota liikaa, mutta juuret nousevat kuitenkin pintaan)

Kestorikkakasvien torjuntakokeista voi lukea lisää Edistystä luomutuotantoon -loppuraportista (MTT 2014).

Marko Väljän luomutilalla Kauhajoella peltovalvattia hallitaan seuraavilla toimenpiteillä http://luomu.fi/tietoverkko/kokemuksia-valjan-tilalta/ (kyntöosuus):

 • tasainen kyntö ja tiiviit viilut puolihinattavilla sarka-auroilla
 • tarvittaessa syksyisin kultivointi ennen kyntöä, jonka jälkeen seuraavana vuonna viljelykierrossa 1-vuotinen viherrehuseos, joka korjataan valvatin nuppuvaiheessa. Tämän jälkeen on seurannut vielä 2 nurmivuotta

Tässä on tiivistetty, vapaamuotoinen käännös ruotsalaisesta julkaisusta Åtgärder mot kvickrot i ekologisk produktion:

Juolavehnän torjunta luomutuotannossa

Rikkakasvileikkurit

W-Cutter -rikkaleikkurilla leikataan rikkakasvien kukkavarret latvusleikkuuna viljeltävien kasvustojen päältä tarkoituksena estää rikkakasvien siementäminen. Laite soveltuu myös perunanvarsien murskaamiseen.

CombCut -rikkaleikkurin työnäytöksestä löytyy kuvia LuomuTietoverkon sivuilta. CompCut on kehitetty paksuvarti​sten rikkakasvi​en leikkaamis​een viljakasvu​stoista kasvukaude​n aikana ilman, että satokasvi vaurioituu.