Avaa valikko Valikko

Biolan Oy

Biolan Oy on vuonna 1974 perustettu perheyritys. Toimintansa alusta saakka yhtiön päämääränä on ollut valmistaa ja markkinoida ekologisia tuotteita, jotka vähentävät ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormaa. Biolanin tuotevalikoimaan kuuluvat erilaiset kasvualustat ja lannoitteet, joista suuri osa on luomulaatuisia. Biolan Groupin yhtiöiden tuotteita puolestaan ovat ammattikäyttöön tarkoitetut lannoitteet ja kasvihuoneteknologia (Novarbo Oy), kompostikäymälät (Favorit Tuote Oy) ja mm. aurinkoenergiajärjestelmät (Biolan Ekoasuminen Oy). Lisäksi Biolanilla on myyntiyhtiö Venäjällä ja tuotantolaitokset Virossa ja Kiinassa

Luomuväkeä vastassa Biolanin pääkonttorilla oli tuotanto- ja logistiikkajohtaja Niklas Enestam ja tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell. Fontell esitteli vieraille päärakennuksen mielenkiintoista arkkitehtuuria, sisustusta ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja liittyen mm. rakennuksen lämmitykseen. Päärakennuksessa riittää hämmästeltävää, sillä esimerkiksi 60:n neliön suuruinen kasviseinä konttorin vastaanottotiskin takana on Fontellin mukaan ollut valmistuessaan pohjoismaiden suurin. Rakennuksen suunnittelun lähtökohtana on ollut toteuttaa ekologinen ja viihtyisä työympäristö, joka henkisi yrityksen arvoja.

Biolanin tuotannosta vierailijoille kertoi tuotanto- ja logistiikkajohtaja Niklas Enestam. Yrityksen tuotevalikoima on erittäin laaja ja omat haasteensa aiheuttaa varastointitilojen suuri tarve, kun merkittävä osa tuotteista varastoidaan vuoden aikana Biolanin tuotantoalueella. Keväisin alueella onkin vilkasta, kun suuri määrä multasäkkejä, lannoitelaatikoita, ym., lähtee kauppojen puutarhaosastoille. Enestam kertoi myös yrityksen omavalvonnasta, joka Enestamin mukaan on äärimmäisen tärkeässä asemassa Biolanin kaltaisessa yrityksessä, kun yrityksen toimintaa valvotaan useiden eri tahojen toimesta. Enestam iloitsikin Biolanin onnistuneen tässä asiassa erinomaisen hyvin, mm. viranomaisilta tulleen palautteen perusteella.

Vierailu Biolanilla päättyi tuotantotiloihin tutustumiseen, jossa väkeä kiinnosti erityisesti koeviljelyalue, jossa taimet kasvoivat ruukuissa erilaisin lannoite-/kasvualustavariaatioin. Biolan tekee tuotteillaan jatkuvaa koetoimintaa, jotta tuotekehitystä voidaan suunnata oikein ja todettuun tarpeeseen.