Avaa valikko Valikko

Saaren luomuosuuskunta

Saaren luomusosuuskunta on puutarhatuotantoon keskittynyt tila Vanhassa-Ulvilassa. Tilan on perustanut Risto Nevalainen ja luomuun tilalla siirryttiin vuonna 1992. Ulla Mäkinen tuli tilan emännäksi 2000-luvun alussa. Pari vuotta sitten Mikko Lahtinen ja Susanna Harjunpää liittyivät mukaan toimintaan ja tilalle perustettiin luomuosuuskunta.

Osuuskunnan harjoittama tuotanto on hengästyttävän monipuolista. Pienessä kasvihuoneessa tuotetaan taimia omaan käyttöön ja myyntiin. Viidellä peltohehtaarilla viljellään mm. vihanneksia, marjoja, hedelmiä, yrttejä ja juureksia. Erilaisia lajikkeita viljelyssä lienee toistasataa. Osa sadosta jalostetaan vastavalmistuneissa tuotantotiloissa muun muassa mehuiksi, hilloiksi ja säilykkeiksi.

Viljelyn lisäksi myös myyntikanavat on otettu haltuun monipuolisesti. Taimia myydään suoraan tilalta sekä paikallisessa marketissa ja puutarhamyymälässä. Osa sadosta myydään itse tuotantotilojen yhteydessä sijaitsevassa tilamyymälässä sekä Ullan Luomupuodissa, joka sijaitsee Porin kauppahallissa. Muita myyntikanavia ovat mm. rekot, pikkukaupat, ravintolat ja tukku.

Tuotanto on käsityövaltaista ja työtä riittää etenkin kasvukaudella. Tuolloin osuuskuntalaisten avuksi palkataan harjoittelijoita ja kymmenkunta paikallista nuorta. Kuivana kesänä kastelun olisi luullut olevan merkittävä työllistäjä, mutta tänä vuonna viljelmiä ei kasteltu lainkaan. Silti kaikki onnistui vähintäänkin kohtuullisesti – liekö pitkän luomuhistorian ansiota?

Syksyllä 2018 Saaren luomuosuuskunnassa ollaan uuden äärellä. Yhden osuuskunnan jäsenen poismenon aiheuttama aukko vaatii täyttämistä ja tarkoittaa kaikille uusien taitojen opettelua. Samalla aikaisempaa suuremmat tuotantotilat ja viljelypinta-alan lisääntyminen parilla hehtaarilla mahdollistavat tuotannon laajentamisen. Suuria laajentamis- tai erikoistumishaaveita osuuskunnan jäsenillä ei kuitenkaan ole. Tavoitteena on työllistää osuuskunnan jäsenet ja pitää tuotanto monipuolisena tulevaisuudessakin.

Ulla Mäkinen esittelemässä vierailijoille tilaa.