Avaa valikko Valikko

Tenhon tila

Tenhon Tila Kullaan Järventaustassa oli yksi luomupäivien retkikohteista. Tilalla kasvatetaan luomupihvikarjaa ja luomulampaita. Bussin saapuessa tilalle meitä oli vastassa sekä ”vanha” isäntäpari Kosti ja Riitta, että nuoret Juha ja Laura. Tilaa hoidetaan yhtymänä. Kahvittelun lomassa, tilan uusia luomunakkeja maistellen, Juha kertoi heidän tilansa tarinaa.

Tilalla on lihan suoramyyntiä harjoitettu ja harjoiteltu jo 80-luvulla, jolloin aloitettiin lampaanlihalla. Nauta tuli mukaan 90-luvulla. Tilan kasvintuotannossa luomuun siirtyminen aloitettiin 1996, ja vuodesta 1999 myös kotieläintuotanto on ollut luomua. Alkuun eläimet teurastettiin rahtina läheisellä tilateurastamolla, mutta vuonna 1995 rakennettiin oma teurastamo. Alusta asti periaatteena on ollut, että teurastamossa käsitellään vain omia eläimiä ja rahtiteurastusta ei tehdä. Omaan teurastamoon päädyttiin, koska koko tuotantoketju asiakkaille saakka halutaan pitää omissa käsissä. Tilan asiakkaat tietävät, mistä heidän ostamansa liha on peräisin. Teurastus ja lihan leikkuu tehdään joka toinen viikko. Kostin sanoin: ”Ammattina on joka toinen viikko lihakauppias, ja joka toinen viikko maanviljelijä”.

Päämarkkina-alueena on Satakunta, lähinnä Porin alue. Tilalla on oma myymälä, lisäksi käydään REKOissa. Pääosin liha siis myydään suoraan kuluttajille. Myymälä on auki viikonloppuisin tai sopimuksen mukaan lihaa voi noutaa myös muina päivinä. Edelleen on myös kotiinkuljetuspalvelu Porin alueella. Tenhon tilan luomulihaa on ollut vuoden verran myynnissä myös Porin Prismoissa. Lisäksi lihaa toimitetaan kolmeen pieneen ravintolaan Satakunnan alueella.

Tilalla on Limousin-pihvikarja, emolehmiä on noin 150, ja kaikki vasikat kasvatetaan itse joko teuraaksi tai jalostuseläimiksi. Lampaiden rotu on texel, uuhia on 250 kpl, karitsat kasvatetaan teuraaksi tai omaan uudistukseen. Peltoa on reilu 700 ha, josta noin puolet on nurmella ja loppu viljalla. Myyntikasveina on syysruis, kevätrypsi, kaura ja vehnä. Rehuksi viljellään myös seosviljaa (ohra-kaura-herne).

Toiminnassa on kolme ”tukijalkaa”, ensimmäinen on lihan myynti, toisen tukijalan muodostaa eläinkauppa. Nautoja myydään vuosittain noin 80 kpl eloon muille tiloille. Yksi karjan valteista on syntymänupo limousin. Kolmannen tukijalan muodostaa kasvintuotanto ja myyntikasvit.

Tilalla on oman väen lisäksi 6 kokoaikaista työtekijää.

Eläimet ovat suurissa, tilavissa halleissa ja pihatoissa. Halleissa on syväpohjaiset eläinalueet, jolloin talven mittaan kun kuiviketta lisätään, pohja nousee ja osin jo kompostoituu hallissa. Lanta tyhjennetään kerran vuodessa keväisin. Kuiviketta käytetään runsaasti. Ruokinta perustuu täysin omiin rehuihin, vain kivennäinen ostetaan.