Avaa valikko Valikko

Tänä vuonna yhteisohjelmissa perehdyttiin maan kasvukuntoon eri näkökulmista sekä kuultiin satakuntalaisia luomualan suunnannäyttäjiä.

Luomupäivien yhteenvedossa Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen totesi, että Luomupäivätkin sen todisti, että luomussa on hurjasti potentiaalia. Luomusta on tulossa uusi normi. Hallituksen luomualan kehittämisohjelma on ollut onnistunut, ja nyt katseet ovat kääntymässä tulevaan. Keskusteluissa on muun muassa noussut esiin luomuvientiohjelman toteuttaminen.

Luomualan toimijoiden yhteistyö on tiivistä ja ymmärrys ruokaketjusta on huippuluokkaa. Luomutoimijat ovat ketteriä ja oppimishaluisia. Kuitenkin on muistettava kehittää osaamista ja kyettävä katsomaan laaja-alaisesti, sillä ruokaketjun eri vaiheiden toimijoiden luomuosaamisessa on Suomessa kehitettävää. Luomututkimukselle on löydyttävä panoksia ja tutkimuksissa on kyettävä nostaa esiin olennaisimmat asiat käytännönläheisesti. Haasteena on, miten luomusertifikaatti erottautuu markkinoilla. Tämä asia nousi esiin myös Luomupäivien rinnakkaisohjelman keskusteluissa.

Kaiken kaikkiaan Luomupäivät olivat antoisat. Uutta kasvua luomusta -hanke osallistui paikallisena toimijana tapahtuman ja sen ohjelman suunnitteluun ja järjestelyihin. Satakuntalaiseen tapaan järjestelyt pelasivat ja Satakunta esittäytyi edukseen järjestettyjen vierailukohteiden avulla monipuolista luomutuotantoa harjoittavana maakuntana. Vuonna 2019 Luomupäivät järjestetään Jyväskylässä.