Avaa valikko Valikko

Luomupäivien toisen päivän yhteisohjelmassa kuultiin puheenvuoroja satakuntalaisten yritysten luomutuotannon kehittämisestä sekä luomuasetuksen uudistuksesta.

Apetit nostaa luomun kasvipohjaisissa tuotteissa uudelle tasolle

Apetit Ruoka Oy:n hankintapäällikkö Timo Kaila kertoi yrityksen luomuohjelmasta ja sen kehityksestä. Alkamassa on luomuohjelman kolmas vuosi. Tavoitteena on, että vuonna 2020 yrityksen volyymista 20 % on luomua. Luomulla on nyt kysyntää ja myynti kasvaa alati - esimerkiksi n. 40 % julkisista ruokapalveluista käyttää luomua vähintään viikoittain ja 52 % kuluttajista ostaa luomua aktiivisesti. Luomuohjelmassa keskeiset teesit ovat luomutuotannon edistäminen yhteistyössä sopimusviljelijöiden kanssa, yrityksen luomutuotteiden kehittäminen ja kysyntään vastaaminen sekä verkostojen laaja-alainen rakentaminen.

Luomuviljelyn osuus kasvussa

Tällä hetkellä Apetitilla on noin 100 sopimusviljelijää. Luomutuotannossa tiloista on noin 9,5 %. Yrityksen tavoitteena on edistää kestäviä viljelymenetelmiä ja saada ne tehokkaasti sopimusviljelijöiden käyttöön. Onnistuneen viljelyn peruskivi on kunnossa oleva kasvumaa sekä ammattitaito vihannesviljelyssä ja luomutuotannossa. Apetitin luomuviljelyn kiinnostuskyselyn mukaan luomuviljelijät ovat kiinnostuneet lisäämään luomuviljelyään taloudellisin ja ympäristöystävällisin perustein. Viljelijät peräänkuuluttavat elintarviketeollisuuden ja kaupan selkeää ja pitkäjänteistä sitoutumista luomuraaka-aineiden hankintaan sekä käytännön apua ja tukea luomutuotantoon siirryttäessä.

Kaistin tilalla tavoitteena omavaraisuus

Huittisissa Jokisivun kylässä Kaistin tila siirtyi luomutuotantoon vuonna 2016 ja vuonna 2018 on ensimmäinen varsinainen luomuvuosi. Vesa Harjunmaan isännöimällä Kaistin tilalla on 6 000 kanan luomukananmunantuotantoa ja lisäksi tilalla kasvatetaan hybridiensikoita tavanomaisessa tuotannossa. Kananmunat menevät Satamuna Oy:lle Euran Paneliaan.

Luomukanalan rakentamisessa otettiin käyttöön Suomessa uudentyyppinen rakennusratkaisu, sillä luomukanoja kasvatetaan teräskaarihallissa. Kanalaosastojen lisäksi rakennuksen ohessa on katettu ulkotarha eli ”winter garden”.

Kaistin tilan toimintaa kehitetään määrätietoisesti ja intohimoisesti. Tilalla otettiin tänä vuonna käyttöön aurinkoenergia sähköntuotannossa. Tulevaisuudennäkymiin kuuluu luomutuotannon jatkuminen sekä pelloilla että kanalassa. Uuden luomukanalan rakentaminen alkaa ensi vuonna ja suunnitelmissa on myös luomunuorikkokasvattamo. Kanojen ruokintaan, kuten toukkien tai apila- tai sinimailaspelletin käyttöön, liittyvää kehitystyötä tehdään tilalla jatkuvasti.

Finnamyl Oy tärkkelysperunamarkkinoiden suunnannäyttäjä

Toimitusjohtaja Ossi Paakki Finnamyl Oystä kertoi luomutärkkelysperunan tilanteesta otsikolla Tarvitaanko lisää tärkkelysperunan tuottajia. Luomutärkkelyksen vienti tapahtuu yhteistyössä latvialaisen Aloja Stärkelsen kanssa. Yhdessä nämä yritykset ovat ykkössijalla luomuperunatärkkelyksen maailmanmarkkinoilla. Kyseessä on niche-tuote, jonka tuottaa muutama kymmen luomutuottajaa. Vuoden 2018 luomutärkkelysperunasato oli hyvä, sillä luomupellot kestivät kuivuutta tavanomaisessa viljelyssä olevia peltoja paremmin, eikä tautituhoja tullut.

Uuden luomuasetuksen tavoitteena ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin edistäminen sekä lyhyiden jakelukanavien ja paikallisen tuotannon suosiminen

MMM:n Tero Tolosen aiheena oli EU:n uusi luomuasetus 2018/848, joka hyväksyttiin toukokuussa. Asetuksen soveltaminen alkaa vuoden 2021 alusta ja sitä ennen valmistellaan useita toimeenpanosäädöksiä. Luomulainsäädäntö ulottuu jatkossa myös uusiin tuotteisiin, kuten kanit ja tarhattu riista, merisuola ja muut suolat, luonnonkumit ja hartsit (esim. pihka), eteeriset öljyt, eräät kasvipohjaiset rohdosvalmisteet ja karstaamaton villa, mutta ateriapalvelutoiminnot, kosmetiikka ja tekstiilit ovat ulkopuolella. Valvonnassa perusvaatimukset ovat edelleen samat - uutta tulee vähäriskisten toimijoiden, ryhmäsertifioinnin ja vähittäiskaupan irtomyynnin osalle.

Luomuelintarvikkeiden valmistukseen tulee uutena asiana ns. tavanomaisen aineosan lupa kuusi kuukautta kerrallaan, nanomateriaaleja koskeva kielto, myös kuluttajaa harhaanjohtavat tekniikat voidaan kieltää sekä pesu- ja desinfiointiaineiden säätely. Kasvihuonetuotanto on jatkossa maaperässä tapahtuvaa tuotantoa, josta poikkeuksena on koristekasvit, yrtit ja taimet loppukuluttajalle myös ruukuissa. Pohjoismaiden kasvihuoneille on poikkeuksena ns. rajoitetuille kasvualustoille tietylle vanhalle tuotannolle siirtymäsäädös vuoteen 2031.