Avaa valikko Valikko

Tilastokooste luo tilannekuvan Satakunnan luomusta

Luomutilastotietoja on koottu Luomu Satakunnassa -koosteeseen, jonka tarkoituksena on kertoa Satakunnan luomutuotannon ja -jalostuksen tilanteesta. Luomu on valvottua tuotantoa, jossa noudatetaan EU:n luomuasetusten ehtoja.

Koosteessa esitetään maakunnan luomutuotannon kehitystä viimeisen viiden vuoden aikana ja esitellään kaksi satakuntalaista luomualkutuotannon tilaesimerkkiä.

Satakunnan vankila Huittisissa on merkittävän kokoinen luomutila. Sen noin 200 ha peltoalalla tuotetaan nurmea tilan reilulle sadalle emolehmälle. Lisäksi tilalla tuotetaan rehuviljaa muille luomutiloille ja tärkkelysperunaa jalostukseen.

Toisessa tilaesimerkissä esitellään erikoistunut puutarhatila, joka myy tilan tuotannon suoraan kuluttajille suoramyyntinä ja oman kauppahallissa sijaitsevan myymälän kautta ympäri vuoden.

Maakunnallisena luomujalostusesimerkkinä koosteessa kuvataan Finnamyl Oy, joka jalostaa perunasta tärkkelystä, luomulannoitetta sekä proteiinivalmistetta. Finnamyl jalostaa myös kaiken Suomessa tuotetun luomutärkkelysperunan. Tuotetusta luomuperunajauhosta suurin osa (90 %) menee vientiin.

Kooste on luettavissa ja hyödynnettävissä tästä.