Avaa valikko Valikko

Alihankinnalla on mahdollista teettää luomutuotteita

Alihankinnalla ja rahtityöllä luomussa tarkoitetaan toimijan jonkun osan tai koko luomujalostustoiminnan siirtämistä sopimuksella toisen maatilan tai ulkopuolisen yrityksen tehtäväksi. Alihankkijan ei tarvitse kuulua luomuvalvontaan itsenäisenä toimijana. Luomutuotteen omistajuus säilyy päämiehellä eli luomutoimijalla koko alihankintatoiminnan ajan.

Kokemäkeläinen Anttilan tila on tehnyt alihankintatyötä luomutiloille muutaman vuoden.

–Luomuasiakkaita meillä on ollut yhden käden sormilla laskettava määrä, laskeskelee Juho Anttila.

–Emme ole erityisemmin mainostaneet, että voimme toimia alihankkijana luomutiloille. Tilat ovat ottaneet meihin yhteyttä, kertoo Anttila. Alihankintatyöstä tavanomaisille toimijoille Anttiloilla on kokemusta yli kymmenen vuoden ajalta. Mehujen, hiilihapotettujen tuotteiden ja hillojen valmistus kuuluvat Anttilan tilan osaamiseen.

Alihankintasopimus tarvitaan aina, kun jotakin teetetään ulkopuolisella toimijalla. Alihankkija sitoutuu luomusäädösten mukaiseen toimintaan päämiehensä kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Alihankkijan on myös sitouduttava päämiehen luomusuunnitelmassa kuvattuihin toimintatapoihin ja luomuvalvontajärjestelmään. Päämies liittää sitoumuksen osaksi omaa luomusuunnitelmaansa. Päämiehen on ilmoitettava alihankintasitoumukset ELY-keskukselle ja elintarvikevalmistuksen osalta Eviralle, jotta alihankkijan toimipaikat ovat luomuvalvonnan tiedossa ja tarkastettavissa. Ilmoituksessa on selvittävä alihankkijan yhteystiedot, tehtävät luomutoiminnot ja käsiteltävät tuotteet.

Anttilat eivät ole kokeneet luomutiloille alihankkijana toimimista sen kummallisempana asiana kuin muillekaan tiloille.

–Samalla tavalla esimerkiksi kirjaamme, mitä marjoja ja pulloja on käytetty. Käytämme myös merkattuja lavoja, joilla erotamme niin luomuraaka-aineet kuin valmiit tuotteetkin tavanomaisesti tuotetuista. Teemme myös luomutuotteet kerralla valmiiksi, Anttila selittää. Myöskään päämiehen lukuun tehtävistä luomutarkastuksista Anttilalla ei ole valittamista.

–Toimintamme on käyty tarkistamassa, ja jälkeenpäin olemme saaneet siitä raportin.

Nykyiseen alihankintakäytäntöön Juho Anttila on siis tyytyväinen. Pääasia, että luomubyrokratiavaatimus kuuluu luomutoimijoille, ei alihankkijoille.

–Pienelläkin tasolla pitää olla enemmän jalostusta, rohkaisee Juho Anttila. Se on yksi tapa lisätä oman tuotannon kannattavuutta.

Lisätietoja:

Anttilan tila www.anttilantila.fi

Valmiita sopimuspohjia Eviran sivuilta

Alihankintana teettämisestä

Arkistoon