Avaa valikko Valikko

Kasviproteiineja ja myssyjä Pöytyältä

Uutta kasvua luomusta -hanke järjesti benchmark-retken Pöytyälle Myssyfarmille huhtikuussa 2017. Tilan isäntä Janne Rauhansuu otti vierailijat vastaan iloisesti tervehtien ja kertoi tottuneesti tilan historiasta ja sen nykyisten omistajien alkutaipaleesta. Entisenä ammattiurheilijana Janne on nähnyt paljon maailmaa ja asunutkin pitkän tovin mm. Sveitsissä. ”On hyvä käydä kaukana, jotta voi nähdä lähelle”, toteaa Rauhansuu. Hän kertoo suomalaisen puhtaan luonnon ja viljelyn eettisyyden olevan Myssyfarmille sen toiminnan tärkeitä kulmakiviä.

Myssyfarmin luomutilalla on viljelyksessä noin 150 ha. Pääasialliset myyntikasvit ovat herne ja rypsi, joista tilalla jalostetaan hernejauhoa ja -rouhetta sekä rypsiöljyä. Retkeläiset pääsivätkin tutustumaan farmin omaan öljypuristamoon ja maistelemaan vastapuristettua luomurypsiöljyä. Maistelijat totesivat öljyn maun olevan varsin vivahteikas ja yhdessä pohdittiinkin, että rypsiöljyn makuun ja laatuun tulee harvemmin kiinnitettyä kotikeittiössä erityistä huomiota, vaikka vaihtelua tuotteiden välillä on varmasti. Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy on valittu vuoden Luomutuotteeksi 2015 ammattikeittiösarjassa. Tilalla viljellään nimenomaan syysrypsiä, koska sen maku on todettu parhaimmaksi. Tämä johtuu siitä, että sato ehtii varmuudella tuleentua kevätmuotoisiin öljykasveihin verrattuna, jolloin sadon lehtivihreäpitoisuus jää alhaiseksi. Lehtivihreälliset siemenet heikentävät makua. Lisäksi Rauhansuut pitävät rypsiä enemmän elintarvikekasvina kuin rapsia. Rypsipuriste menee tällä hetkellä luomupossutilalle rehuksi.

Tilan viljelykierto on vähintään nelivuotinen ja se koostuu kahden vuoden viherlannoitusnurmesta, syysrypsistä, viljoista ja herneestä. Janne Rauhansuu painottaa viljelykierron tärkeyttä erityisesti kasviterveyden takia, hyvin suunniteltu ja tarpeeksi pitkä viljelykierto on onnistuneen luomuviljelyn tärkeimpiä tekijöitä. Nurmessa Rauhansuut viljelevät timoteitä, valkoapilaa ja valkomesikkää. Valkomesikällä on tavoitteena torjua etanoita syysrypsistä. Viherlannoituksen lisäksi syysrypsille käytetään kalkkunan- ja broilerinlantaa.

Tunnetuin osa Myssyfarmia ovat kuitenkin suomenlampaan villasta neulotut myssyt. Janne Rauhansuu neuloi ensimmäisen myssynsä Sveitsissä vuonna 2006. Vuosien saatossa myssyistä on kehkeytynyt merkittävä osa tilan toimintaa ja hieno ekodesingtuote ulkomaan markkinoille asti. Myssyt ja tilan muut villatuotteet neulotaan edelleen käsin, mutta neulomistyöstä ovat ottaneet päävastuun pöytyäläiset mummot. Myssyjen raaka-aineena käytettävästä suomenlampaan villasta on ajoittain ollut Myssyfarmilla pulaa, mutta tiivis yhteistyö paikallisen lampurin kanssa on mahdollistanut tasaisen raaka-aineen saannin. Janne kertoo, että Myssyfarmin jokainen villatuote on 100 % jäljitettävissä ja tuotannon vaiheet tiedetään erittäin tarkasti. Tila tahtookin panostaa nimenomaan jäljitettävyyteen ja siksi myssytuotanto halutaankin pitää sopivan pienenä, mutta riittävän isona, jotta tuotteiden omaleimaisuus ja tuotantoketjun läpinäkyvyys säilyisivät mahdollisimman hyvin.

Kuva: Rauhansuu / Luomuliitto

Arkistoon