Avaa valikko Valikko

Luomuvihannesviljelyn pellonpiennartilaisuus Eurassa

Luomuvihannesviljelyn Pellonpiennartilaisuus Eurassa Metsärannan luomutilalla 21.8.2018

Luomuviljelyssä on vielä paljon ratkaistavaa, mutta tuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti.

–Luomutuotteille riittää nyt kysyntää etenkin pääkaupunkiseudulla ja pakasteisiin halutaan luomua. Tärkeintä on, että kauppa, kuluttaja ja tuottaja ovat siitä kiinnostuneita, Kasvis-Kartanon toimitusjohtaja Kimmo Oravuo ja Apetitin hankintapäällikkö Timo Kaila tiesivät.

Apetitin myydyimmät luomutuotteet ovat pinaatti ja herne. He ostavat kotimaisia raaka-aineita, joista luomun osuus on pieni, mutta kasvava. Haasteena on satovarmuuksien nostaminen.
–Luomuviljelyssä täytyy löytää tavat, miten toimia – miten käännetään, muokataan, torjutaan rikkakasvit ja tartunnat. On palattava juurille ja mietittävä miten ennen on toimittu, tieto löytyy sieltä. Paljon on ratkaistu, mutta paljon on vielä ratkaisematta, Uutta kasvua luomusta ja Muuttuvat viljelymenetelmät -hankkeiden tilaisuudessa Metsärannan luomutilalla puhumassa ollut Kaila ohjeisti.

Oravuo täydensi, että luomuviljelyssä kannattaa edetä pienin askelin. Viime vuonna laitoimme isot luomuviljelmät ja huomasimme, mitä ei pidä tehdä. Satoa kuitenkin kerättiin ja välitettiin eteenpäin, muun muassa herne ja pinaatti onnistuivat hyvin.

Apetitilla on luomusopimuksia seitsemästä eri kasvista. He ovat lähteneet laajentamaan luomutoimintaa ja tarkoituksena on laajentaa sitä ensi vuonna lisää.

–Ammattitaitoisen luomu- ja vihannesviljelijän löytäminen ei ole ihan helppoa, mutta ei myöskään mahdotonta, Kaila kertoi.

Tilaisuuteen Euran Honkilahdelle osallistui noin parikymmentä henkilöä. Aamupäivän aikana ryhmä tutustui Pyhäjärvi-instituutin MUUVI-hankkeen kenttäkokeeseen, jossa viljelyssä on kaalia, lanttua ja jättisipulia. Kokeella testataan muun muassa biohajoavia kalvoja, lannoitteita, hyönteisverkkoja, harsoja ja terraseed-katetta. Tilalla kasvaa lisäksi ohraa, nurmea sekä Apetitin hernettä ja pinaattia.

–Katevälien hoitaminen vaatisi jotakin koneellista keksintöä. Katevälien rikkakasvien kasvun estämiseksi on hankala löytää sellaista maatuvaa materiaalia, joka ei houkuta etanoita. Maanpeitekasvit voisivat olla vaihtoehto, pellonpientareella tuumittiin.

Seuraavaksi siirryttiin isolle pellolle katsomaan Kasvis-Kartanon viljelmiä, jossa jättisipulin sadonkorjuu oli täydessä vauhdissa. Sadonkorjuu tehtiin käsin ja jättisipulit kaadettiin koreista säkkeihin.

–Sipulien kasvupaikka pidettiin siistinä rikkaruohoista kasvun ajan, jonka jälkeen ne ovat saaneet jäädä. En usko, että niistä on mitään haittaa. Koska kyseessä on koepelto, niin tekniikoissa on eroja, Kimmo Oravuo pohti.

Pelolla alkoi näkyä hiljalleen myös aiemmalla viikolla istutettu pinaatti.

–Hellejakso oli tänä vuonna liian kova pinaatille. Se stressasi, joka ilmeni hätäkukintana ja kasvi oli todella pieni vielä silloin. Toivottavasti syksy on hyvä ja lokakuussa pääsisimme keräämään kunnon pinaattisadon, Kaila toivoi.


Tuotteistaan luomuvihannesviljelyn pellonpiennartilaisuudessa olivat puhumassa myös Novarbon Marko Jaakkola ja Tuulia Valkama. Novarbo on Biolanin tytäryhtiö, joka toimii ammattipuolella.

Teksti ja kuvat: Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry

Arkistoon