Avaa valikko Valikko

Pelkosen kotileipomo

Pelkosen kotileipomo on brändi, mutta ei ihan helposti tarjoa tietoa itsestään. Internet ei tiedonjanoiselle paljoa kertonut, ja leipomo sijaintinsa puolesta tuntui piilottelevan kainosti keskellä harvaa, idyllistä raumalaista, tarkemmin unajalaista kyläidylliä. Kadunvarren kaunis kyltti toki lopulta opasti perille. Tässä hiljaisuudessa syntyy päivittäin herkullisia leipiä pääasiassa lähiseudun kauppoihin, mutta vientiä on Poriin, Uuteenkaupunkiin ja Turkuunkin asti, kaiken kaikkiaan yli kahteenkymmeneen myymälään. Pelkosen kotileipomo on tunnettu mm. juureen leivotusta luomuruislimpustaan, luomunäkkileivästään ja luomureikäleivästä. Mitä leipien takana piilee?

Pelkosen kotileipomon nimen takaa löytyy nykyisin Fresh Bagels Oy. Vuodesta 1981 toiminut Pelkosen kotileipomo siirtyi nykyisille omistajilleen joulukuussa 2016. Toisen omistajan Tomi Arinon mukaan leipomon jatkajaksi oli sangen helppoa lähteä, kun myyntikanavat leiville olivat olemassa, tuotteet hyviksi havaittuja ja tutut, asiantuntevat tahot ympärillä. Hyviksi todettujen tuotteiden ympärillä toki tehdään edelleen kehittelyä, ja kondiittori Piia Heinosen avustuksella uusia tuotteita testaillaan markkinoille mm. kaupoissa toteutettavin tuotemaistatuksin. Leipurin lisäksi apuna leivonnassa on yksi tuntityöntekijä, ja harjoittelijoitakin silloin tällöin toimii apuna. Tuotantoon on suunnitteilla mm. kauraleipää ja runebergintorttujakin on menestyksellä kokeiltu! Tarkoitus on edelleen laajentaa myyntiä, ja mikä ettei, onhan myynti ollut noususuhdanteista: liikevaihto on kasvanut tasaisesti nykyiseen n. 120 000 € suuruuteen.

Luomuleipiä syntyy tällä hetkellä päivittäin kolmea erilaista sorttia, ja luomuruisleivän hyvä maku pääosin pohjautuu hyvään juureen: tämän historia taas ulottuu kauas Karjalan kunnaille, josta arvokas ruisleivän juuri on aikoinaan kuljetettu Suomeen. Juurelle oli käydä kalpaten leipomossa vuosituhannen vaihteessa sattuneessa tulipalossa, mutta kaikeksi onneksi juurta oli muistettu tallettaa useaan eri säilöpaikkaan niin, että leivänteko tällä samalla kannalla saattoi jatkua uusissa remontoiduissa tiloissa.

Leipurin päivä alkaa jo aamuvarhaisella. Työ alkaa luomuleivän parissa, mutta leipomossa valmistuu myös luomuttomia leipiä. Luomutaikinan juuri on poreillut leipomon suuressa padassa jo edellisestä iltapäivästä alkaen. Aamulla jo 4-5 aikaan herätellään juurta, parin tunnin kuluttua jatkotyöstetään ja pöydälle juuritaikina saadaan kahdeksan aikaan. Luomuleivät ovat valmiina 9-10 aikaan, jonka jälkeen aletaan valmistautua seuraavaan päivään ja luomuttomien leipien tekoon. Näkkileipääkin on saatu valmiiksi erä, mutta täysin käsityönä tuotettuna tästä hitaasti valmistuneesta, kuivasta herkusta ei liikene massatuotantoon, saati ulkomaille vientiin.

Sämpylät leivotaan seuraavaa päivän paistoa varten kylmäkaappiin lepäämään. Kylmässä nostatuskaapissa ne saavat yön pimeydessä hiljalleen kehittyä, kunnes leipurin aamulla paikalle tullessa ne voidaan suoraan siirtää uuniin paistumaan. Kylmänostatus toimii tosi hyvin.

Lopuksi paistetut leivät on pakattava. Pelkosen kotileipomon tuotteita löytyy kauppojen hyllyiltä sekä pinnoitetuista paperipusseista että muovipusseista. Rapeakuorinen sämpylä on parhaimmillaan tuoreena paperipussista otettuna, mutta vaarana on tuotteen liiallinen kuivuminen. Muoviin pakattuna taas vaarana on kuoren liiallinen pehmeneminen. Leipä on oikeastaan hyvin haastava pakattava! Toisaalta pakkausmateriaaleilta vaadittaisiin myös biopohjaisuutta sekä biohajoavuutta. Nähtäväksi jää, millaisina Pelkosen kotileipomon leivät jatkossa kauppoihin päätyvät, mutta on hyvin odotettavissa, että leipäpakkauksiin on lähitulevaisuudessa tulossa lisää uudentyyppisiä kuluttaja- ja ympäristöystävällisiä pakkausvaihtoehtoja. Pelkosen kotileipomossa ulkopuolinen kuljetusyritys hoitaa leivät lopulta kauppoihin.

Unajan leipomon tilat ovat osoittautuneet nykyiselle tuotantomäärälle pieniksi, ja kun leipomossa jouduttiin toimimaan sekä luomu- että tavallisena leipomona, tilojen organisointia jouduttiin tarkoin miettimään. Joudutaanhan luomutuotannossa selkeästi erottelemaan ajallisesti ja/tai paikallisesti luomutuotteet luomuttomista. Maaliskuun alusta Pelkosen kotileipomo siirtyi uusiin, aiempaa suurempiin toimitiloihin Laitilan Untamalaan. Suuremmat tilat mahdollistavat luomuleipien teon ilman aikataulullisia erityisjärjestelyitä. Luomua varten uudessa leipomossa on saatu omat pöydät luomulle, mikä helpottaa toimintaa. Ja kun näkyvyys internetissä on samalla ehostunut kotisivujen ja Facebookin myötä, voidaan odottaa Pelkosen kotileipomon leipiä saatavaksi entistä laajemmalle alueelle!

Pakettiautot, jotka vielä jokin aikaa sitten kaartoivat Unajan pikkuteille leipälaatikot välillä täysinä, välillä tyhjinä, ovat nyt siirtyneet Laitilan puolelle. Karjalainen juuri päässyt kasvamaan uusille sijoille, mutta varmasti yhtä hyvässä kunnossa kuin Satakunnankin puolella.

Arkistoon