Avaa valikko Valikko

Retki Apetit Oy:n Räpin koetilalle Köyliöön

ProLuomu, Apetit Ruoka Oy ja OSMO-hanke järjestivät retken Räpin koetilalle torstaina 24.8. Retken kohteena oli myös koetilan yhteistyöluomutila, jonka pelloilla viljeltiin tänä kasvukautena luomuna erikoiskasveja.

Aamupäivällä tutustuimme toisiimme ja saimme oppia maan kasvukunnon tarkkailusta ja testaamisesta. Iltapäivästä tutustuimme yhteystyötilan luomuviljelmään, jossa Muuvi-hanke oli toteuttanut viljelymenetelmäkokeita.

Päivän tärkeimpinä teemoina olivat viljelijöiden innostaminen luomuun ja luomutuotteiden tuottaminen teollisessa mittakaavassa. Räpin koetilalla on yksi lohko siirtymässä luomuun, mutta laajemmin luomuvihannesviljelyä oli yhteistyötilalla, eli Rekolan luomutilalla Honkilahdella. Rekolan tilalla on 55 ha luomupeltoa. Tänä kesänä siellä on ollut viljelyssä hernettä, perunaa, pinaattia, jättisipulia, keräkaalia, porkkanaa ja lanttua Apetit Oy:n tarpeisiin. Herneen, pinaatin ja jättisipulin sadontuotto ovat yllättäneet positiivisesti.

Loppukeskustelussa kävi ilmi, että suurimpina haasteina luomutuotannossa Satakunnassa koettiin olevan luomupeltojen ja karjantuotannon vähyys, viljelyn epävarmuus, teollisuusmittakaavan haasteet ja konekanta. Maanlaajuisesti tärkeänä pidettiin luomuviljelijöiden ja muiden luomutoimijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä. Myös luomun tutkimustyötä toivottiin olevan enemmän.

Päivän pääpaino oli maan kasvukunnon määrittämisessä, ja harmillisesti itse vihannesten luomuviljelyä ei käyty tarkemmin läpi. Saatiin kuitenkin kuulla heidän kokemuksia erikoiskasvien viljelystä luomuna. Muuten tapahtuma oli osaltaan onnistunut ja luomusta kiinnostuneita oli paikalla monta kymmentä.

Arkistoon