Avaa valikko Valikko

Root Stopper™ kultivaattorin ajonäytös Huittisissa

Vaikutelmat kultivaattorista ovat positiivisia

Kestorikkakasvien torjuntaan kehitetyllä Root Stopper™ kultivaattorilla onnistuu myös nurmen rikkominen. Uutta kasvua Luomusta -hanke järjesti yhdessä Tiustech Oy:n kanssa nurmen rikkomiseen painottuvan ajonäytöksen Vesa Harjunmaan Kaistin tilalla Huittisissa 10.7.2018.

Tilalla viljellään ohraa, kauraa, vehnää, härkäpapua ja nurmea. Tilan päätuotantosuuntana on luomukananmunantuotanto ja tilaan kuuluu noin 200 hehtaaria hoidettavaa peltoa, jossa tuotetaan kanojen tarvitsema rehu.

–Tällä tilalla pellot ovat sen verran puhtaat juolavehnästä, että pääpaino tilaisuudessa oli paljon kysytyssä nurmen rikkomisessa. Luomussa vaikeasti lopetettavien nurmikasvien koko juurakko saatiin irrotettua ja nostettua pellon pintaan kuivumaan, Tiustechin toimitusjohtaja Tero Tiussa kertoi tyytyväisenä.

–Kevään muissa ajoissa pääpaino on ollut juolavehnän torjunnassa ja kasvustoista on saatu erittäin puhtaita, hän jatkoi.

Vaikutelmat Root Stopperista nurmirikossa ja juolavehnän torjunnassa ovat todella positiiviset. Tilan isäntä Vesa Harjunmaa antoi halukkaille luvan käydä katsomassa työn jälkeä nyt ensimmäisen ajokerran jälkeen osoitteessa Uudenniityntie 250. Toinen ajokerta on tarkoitus tehdä heinäkuun loppupuolella.

Pellonpientareella oli paljon keskustelua, jossa kävijät muun muassa jakoivat omia kokemuksiaan.

–Ajonäytös-tapahtuma oli oikein mukava. Positiivista, että reilu parikymmentä henkilöä tuli paikalle ja kone selvästi kiinnosti ihmisiä. Näissä pellonpiennartapahtumissa oppii ja kuulee aina uutta, Harjunmaa hymyili.

Kyntöön verrattuna Root Stoppereilla ajetuilla pelloilla on parempi kasvu

Kone on honkajokisen Tiustech Oy:n valmistama. Yritys valmistaa maatalouskoneita. Root Stopper ™ valmistui tälle keväälle ja sillä on nyt ajettu 60 hehtaaria.

–Kyntöön verrattuna Root Stopperilla ajetuilla peltolohkoilla on selvästi parempi kasvu. Aktiivista ravinnerikasta maa-ainesta ei kynnetä syvälle, vaan se jää pintakerrokseen, joten se on heti kasvien orastuttua juurien ulottuvilla. Lisäksi pellon pinnalle jäävät kasvijätteet vähentävät arvokkaan kevätkosteuden haihtumista. Pelto ei myöskään ole niin altis kuorettumaan eikä liettymään, Tiussa kertoi.

Root Stopper™ kultivaattorin toimintaperiaate on selkeä: Ensin kultivaattorin täysin läpileikkaavat siipiterät irroittavat ja kuohkeuttavat nurmen juuristokerroksen, tässä tapauksessa noin 8-10 cm syvyydeltä. Tämän jälkeen kultivaattorin takaosassa oleva roottoriyksikkö heittää juuret mättäineen korkealle ilmaan, missä ne suuremman ilmanvastuksen ansiosta laskeutuvat hienojakoisen ja painavamman maa-aineksen päälle, auringon ja tuulen kuivatettavaksi.

Kultivaattorin etuosan kolmen piikkirivin rakenne on avara, minkä ansiosta maa-aines läpäisee kultivaattorin erinomaisesti ilman tukkimista ja roottorin isku on sen verran terävä, että maa-aines irtoaa tehokkaasti mättäistä.


Arkistoon