Avaa valikko Valikko

Saaren luomutila

Kaikki on tehty hyvällä ammattitaidolla!

- Voiko luomutuottaja saada parempaa arvioitaan työstään kuin oheinen luomutarkastajan toteamus tilan toiminnasta ja vielä kirjallisena?, kysyy Ulla Mäkinen, Porin kauppahallin Luomupuodin pitäjä ja luomutilallinen Ulvilasta. Kyseessä on Saaren luomutilan ja erityisesti Risto Nevalaisen saama tunnustus luomutarkastuksen yhteydessä. Ammattitaitoa on kertynyt hyvien koulutusten ja pitkäaikaisen kokemuksen kautta, jatkaa Mäkinen. Kokemusta Ulla Mäkisellä karttuu tänä vuonna jo 14. vuoden verran Luomupuodin pitäjänä ja hänen puolisollaan Nevalaisella on menossa jo 25. vuosi Saaren luomutilan isäntänä.

Mielenkiitoinen työ ja elämäntehtävä Saaren luomutilan 4 ha alalla tuotetaan avomaan vihanneksia ja marjoja sekä luomuvihannesten ja yrttien taimia kasvihuoneessa. Siementen kylvö ja taimien koulinta on alkanut helmikuun lopulla mm. paprikoiden ja chilien kylvöllä jatkuen maaliskuussa mitä moninaisemmilla lajeilla kokonaislajimäärän ollessa liki 40. Suurin osa taimista menee Porin ja Säkylän paikallisten puutarhamyymälöiden kautta. Taimia käytetään myös omalla tilalla. Tilan pääkasvit ovat mansikka, peruna, sipuli ja juurekset. Marjoista on lisäksi tuotantoa vadelmasta, mustaherukasta ja pensasmustikasta. Mansikka on kasveista työllistävin. Parhaimpaan mansikka-aikaan tilalla työskentelee 10 - 12 kesätyöntekijää tai harjoittelijaa. Valtaosa tilan tuotannosta menee kesällä tilalta suoraan oman tilamyymälän kautta. Muita myyntikanavia ovat tukut mm. nippusipuleille ja osalle juureksista. Uutena kanavana on tullut myös Reko-myynti. Töitä riittää tällä monipuolisella tilalla yllin kyllin sydän talvea lukuun ottamatta, mutta mielenkiintoinen työ on ollut suurimpia Nevalaisen motiiveja jatkaa työtään. Suurimmaksi luomuavomaan vihannestuotannon haasteeksi Nevalainen kertoo tautien ja tuholaisten hallinnan. Myöskään rikkatorjunta ei säästy maininnalta. Rikkakasveja torjutaan liekityksin, harauksin ja käsin kitkemällä.

Viljelykierroista
Keskustelimme Nevalaisen kanssa myös hiukan viljelykierroista ja ravinnetaloudesta. Mansikkaa viljellään 3 - 4 vuotta, jonka jälkeen seuraa avokesannointia rikkakasvien kurittamiseksi. Loppukesäksi kesannoinnin jälkeen pellolle kylvetään öljyretikkaa. Seuravana vuonna vuorossa on yksivuotinen viherlannoitusnurmi ja sen jälkeen vielä joku muu satokasvi ennen uuden mansikan istutusta. Nevalainen on todennut hyväksi viherlannoitusnurmeksi kauran (100 kg/ha), ruisvirnan (60 kg/ha), yksivuotisen raiheinän (10 kg/ha) ja persianapilan (5 kg/ha) seoksen. Vihanneslohkoilla viherlannoitusnurmen jälkeen viljellään paljon ravinteita vaativia purjoa, selleriä ja kurkkukasveja. Seuraavana vuonna vuorossa on peruna ja sitä seuraavana sipuli ja porkkana. Tilalla joudutaan käyttämään jonkun verran luomutuotantoon hyväksyttyjä ostolannoitteita, koska lantaa ei ole aina saatavilla.

Puolivalmisteille olisi kysyntää
Saaren tilan ensisijainen tavoite on tuottaa tuoretuotteita. Osa tuotannosta hyödynnetään kuitenkin jatkojalostuksen avulla, kuten mansikkamehuna ja yrttivalmisteina. Jatkojalosteet myydään Ullan Uniikki -tuotemerkillä. Luonnonmukaisesti tuotetuille puolivalmisteille, kuten esimerkiksi kuoritulle luomuperunalle ja muiden esikäsiteltyjen raaka-aineiden sopimustuottajille olisi kysyntää Satakunnassakin, vinkkaa Ulla Mäkinen. Suurkeittiöt kyselevät aina välillä Ulla Mäkiseltä tuotteita. Saaren luomutilalla ei ole kuitenkaan ollut tarvetta laajentaa tuotantoaan ja investoida jatkojalostuksen vaatimiin tiloihin. Ullan Uniikki -tuotteet valmistetaan tällä hetkellä alihankintana. Vaikka Saaren tilan pariskunta arvosteleekin luomutuotannon byrokratiaa, kuitenkin luomulainsäädännön uudistus saa kiitosta. Uudistus mahdollistaa alihankinnan myös luomuvalvontaan kuulumattoman toimijan tekemänä. - Purjo, sellerit, kaalikasvit, valkosipuli, omena, tattari, hillot, listaa Ulla Mäkinen kysymykseen luomutuotteista, joita ei ole tarpeeksi kotimaisena saatavana. Ja kotimainen luomumakeinen sopisi myös Luomupuodin valikoimaan.

Vinkkejä aloittajille ja byrokratian purkuun
Ulla Mäkinen listaa nopeasti kolme vinkkiä tuleville luomutuottajille tai -jalostajille: koulutus, tavoite ja paperityöt. Ulla Mäkinen kannustaa kouluttautumaan hyvin luomutuotantoon ennen sen aloittamista. Tuotannon laajuus pitää myös miettiä. Jos tavoittelee heti laajaa tuotantoa, kokemusta alalta tai kasveista on oltava, muuten on vaikea onnistua. Vaikka paperitöistä ei pitäisikään, ne kuuluvat luomutuotannon kuvaan. Paperityöt helpottuvat ajan kanssa ja myös huolellisesti tehdyt tuotevirtakirjaukset helpottavat valvontaa ja oman toiminnan arviointia, kertoo Mäkinen.

Ja viimeiseksi vinkki byrokratian purkutalkoisiin: pitkän linjan luomutoimijoihin voisi luottaa enemmän ja valvontaa vähentää ja yksinkertaistaa.


Saaren Luomutila, Risto Nevalainen ja Ulla Mäkinen

Tila: Luomupuutarhatila Ulvilan Saaressa. Risto aloitti luomutuotannon tilallaan vuonna 1992, ja Ulla liittyi mukaan kuvioihin vuonna 2001. Peltoviljelyä täydentää pieni kasvihuone.

Viljelykasvit: Pääkasvit ovat mansikka, peruna, sipuli ja juurekset. Tilalla tuotetaan myös vadelmaa, mustaherukkaa sekä pensasmustikkaa. Lisäksi tuotannossa on lukuisa määrä muita puutarhakasveja ja yrttejä, yhteensä yli 50 lajia.
Keväällä kasvihuoneessa kasvatetaan taimia myyntiin ja omaan käyttöön, myöhemmin kurkkua ja tomaattia myyntiin.

Markkinointi: Valtaosa sadosta tuotetaan tuoremyyntiin, ja myydään suoraan tilalta tai Kauppahallin Luomupuodin kautta. Myyntiä on myös REKO-ryhmän kautta. Joitakin tuote-eriä markkinoidaan tukun kautta. Luomuyrttien taimet markkinoidaan lähialueen puutarhamyymälöiden kautta. Osan marjoista ja yrteistä jalostaa Saaren Luomuherkut ky Ullan Uniikin tuotteiksi.

Tilamyymälä on auki kesäisin arkisin klo 9-18 ja lauantaisin klo 9-14.

Saaren Luomuherkut ky, Ulla Mäkinen

Yritys: Saaren Luomuherkut Ky on luomutuotteiden myyntiin ja jalostukseen erikoistunut yritys, jonka toimipisteet sijaitsevat Ulvilan Saaressa Saaren luomutilalla sekä Porin Kauppahallin Luomupuodissa. Yrityksen toiminta on alkanut vuonna 2002.

Kauppahallin luomupuoti: Luomupuodissa on kattava valikoima luomuvihanneksia ja – juureksia, viljatuotteita sekä jatkojalosteita. Myynnissä on luomua satakunnasta, muita suomalaisia luomutuotteita sekä myös tuontiluomua.

Jalosteet: Saaren Luomuherkut ky jalostaa Saaren luomutilan raaka-aineista luomumehuja sekä – yrttisekoituksia. Jatkojalosteet tehdään Ullan Uniikki -tuotemerkillä.


Esittelimme Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan -tiedonvälityshankkeen Saaren luomutilalla satakuntalaiselle medialle 15.3.2016.

Arkistoon