Avaa valikko Valikko

Seikkulan tila

Luomuun siirtymiselle löytyi riittävästi perusteita

Samu Seikkulan isännöimä kasvinviljelytila Rauman Lapissa on toisen vuoden siirtymävaiheessa luomutuotantoon. Reilun 6 ha ala on jo luomussa siirtymävaihelyhennyksen takia. Seikkula on Aron tilan 13. isäntä, ja tila on ollut hänen omistuksessa vuodesta 2002 lähtien. Tilan kokoa on pikkuhiljaa kasvatettu sen ollessa nyt noin 70 ha vuokramaineen.

Luomua kypsyteltiin useita vuosia

–Hiukan siirtyminen luomuun arvelutti, kun tilalla ei ole eläimiä harraste-eläimiä lukuun ottamatta, kertoo tilan isäntä. Mutta siirtymiselle löytyi kaksi selvää perustetta – taloudelliset syyt ja tilan konekanta. Luomutuotanto on ollut useamman vuoden Seikkulan pohdinnassa, mutta viimeisen sysäyksen luomupositiiviselle päätökselle antoivat tukien lasku ja alhaiset viljanhinnat. Samoin kalliit tuotantopanokset avittivat päätöksessä. –Nyt ei tarvitse uusia kasvinsuojeluruiskua, eikä viljavarastoja laajentaa, iloitsee Seikkula.

Rikkaäes hankintaan

Ei luomuun siirtyminen täysin investoinnitta tule menemään. –Rikkaäes on varmaan hankittava ensi vuonna, Seikkula pohtii. Kesantomurskain on jo tilalle hankittu, samoin kyntöaurat. Kyntöön on siirryttävä, arveli Seikkula. Tilalla on aikaisemmin kevytmuokattu peltoja. Rikkakasvien hallinta ja ravinteiden riittävyys arveluttavat Seikkulaa luomutuotannon onnistumisessa eniten.

Suoramyynti kotieläintiloille olisi mahdollisuus

Tilalla on viljelyssä syysruista ja -vehnää, kauraa, hernettä, härkäpapua ja nurmea. Tilalla aiotaan noudattaa viiden-kuuden vuoden viljelykiertoa. Herne ja härkäpapu onnistuivat ainakin ensimmäisenä siirtymävuonna, vaikka niistä ei ole aikaisempaa kokemusta. Kokeneemmat luomuviljelijät kannustivat Seikkulaa pitämään reilusti välivuosia herneen, härkäpavun ja öljykasvien jälkeen kasvinsuojeluongelmien välttämiseksi. Satonsa Seikkula aikoo myydä luomua ostaville keskusliikkeille. Nyt siirtymävaiheessa Seikkula on ottanut sadoista omaa siementä. Yhteistyö luomukotieläintilojen kanssa kiinnostaisi Seikkulaa enemmänkin, mutta ainakaan lähialueella sellaisia tiloja ei ole. Tilalta on myyty heinää pikkupaaleissa hevos- ja lammastiloille. Jatkossa luomusiementuotanto voisi olla tilan erikoistumisvaihtoehto, pohtii Seikkula valoisana tilansa luomutulevaisuutta.

Aron tilalla Rauman Lapin Kivikylässä järjestettiin siirtymävaihetilan pellonpiennartilaisuus 21.6.2016.

Arkistoon