Avaa valikko Valikko

Suoramyyntiä Metsärannan nautatilalta

Euran Honkilahdella sijaitsevalla Metsärannan nautatilalla on kasvatettu viiden vuoden ajan luomuna kyyttöjä ja simmentaleja. Tilan emännän Satu Tasasen mukaan siirtyminen luomuun tuntui aikoinaan hyvin luontevalta valinnalta, kun tilalla käytettiin jo ennestäänkin hyvin vähän väkilannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Vuodesta 1992 viljelijöinä toimineilla Satu ja Kari Tasasella on tällä hetkellä tilallaan nelisenkymmentä emolehmää, joista kahdeksan on kyyttöjä ja loput simmentaleja. Nautalaumaa kaitsee tilan isäntäparin apuna kolme australiankoolie-rotuista koiraa. Kaikki kolme ovat Australiasta tuotuja työkoiria, jotka ovat sopivia erityisesti ison karjan paimentamiseen. Ilman koiria tilan työt olisi huomattavasti vaikeampia hoitaa ja koirat saavatkin Tasaselta paljon kiitosta. ”Koirien kyky lukea paimennettavien eläinten eleitä ja aikeita on ilmiömäinen. Ihminen ei ikinä pysty yhtä tarkkaan, oikein ajoitettuun ja hienovaraiseen eläimen ohjaamiseen paikasta toiseen, kuin hyvä paimenkoira”, Satu Tasanen kehuu taitavia apulaisiaan.

Peltopinta-alaa Metsärannan tilalla on n. 48 hehtaaria, joista osa on vuokralla. Pelloilla kasvatetaan tilan eläimille rehunurmea, minkä Tasanen toteaa olevan naudoille kaikkein luontaisinta ravintoa ja nurmipainotteinen ruokinta näkyy mm. lihan vähärasvaisuutena. Metsärannan naudat teurastetaan Urjalassa Paijan teurastamolla. ”Sain juuri teurastamolta terveisiä, että sonnimme välikyljykset olivat ennätyksellisen muhkeat. Luomutuotannossakin on siis mahdollista kasvattaa lihakkaita eläimiä”, Tasanen kertoo.

Tasaselle eläinten hyvinvointi on erittäin tärkeää ja siihen tilalla panostetaankin huolellisesti: ”Sen lisäksi, että eläimiä hoidetaan tilalla hyvin, pidämme tärkeänä, että myös eläinten viimeinen matka on niille mahdollisimman stressitön.” Tasanen antaakin kiitosta erityisesti Paijan tilateurastamolle, jossa eläinten käsittely osataan ja tuotantotilat ovat laadukkaat.

Kaikki Metsärannan tilalla tuotettu liha on saatu myytyä helposti eikä tilamyyntiä ei ole juurikaan tarvinnut mainostaa. Asiakkaat ovat löytäneet Metsärannan tilan puskaradion kautta tehokkaasti. Luomutuotantoon siirtyminen oli tilalle nimenomaan sen oman toiminnan kannalta järkevää ja luonnollista, eikä pontimena ollut ensisijaisesti lisäasiakkaiden saaminen: ”Arvioisin, että asiakkaita meillä käy nyt suunnilleen saman verran, kuin ennen luomutuotantoon siirtymistäkin.”

Tasanen uskoo asiakaskuntansa arvostavan erityisesti tilan avoimuutta ja Metsärannassa onkin mahdollista päästä näkemään eläinten elinoloja asiakkaan sitä toivoessa. Enenevä osa kuluttajista on yhä kiinnostuneempia ruoan alkuperästä, josta toisinaan halutaan tietää ja nähdä hyvinkin yksityiskohtaisia asioita. Metsärannan kaltaisilla suoramyyntiä harjoittavilla tiloilla on selvä paikkansa tällaisten kuluttajien keskuudessa.

Arkistoon