Avaa valikko Valikko

Vähä-Riihilän luomutila, Markku Weckman

Rikkakasveja vastaan

Vähä-Riihilän luomutilan isännältä ei puutu innovointi- ja toteutuskykyä. Isäntä Markku Weckman on kehitellyt W-Cutter-rikkaleikkuria muutaman viime vuoden rikkakasvien kukkavarsien latvusleikkuuseen. –W-Cutter-käsittely on lisä muille rikkatorjunnan toimenpiteille. Tarkoituksena on estää esimerkiksi valvatin ja ohdakkeen siementäminen ja niiden pääsy uusille lohkoille, kertoo Markku Weckman. Weckman oli miettinyt vaihtoehtoa siimaleikkurilla tehtäviin pesäketorjuntoihin, mitkä hän koki työläiksi. Rikkaleikkuri lähti kehittymään, ja nyt esittelyssä oli jo myyntikelpoinen versio. Laitteella on työleveyttä 12 m ja käyttövoimansa se ottaa traktorigeneraattorista.

Markku Weckmanin isännöimä kasvinviljelytila sijaitsee Luvian keskustan tuntumassa. Peltopinta-ala tilalla on 134 ha. Tila on ollut luomutuotannossa nyt viisi vuotta. Myös 2000-luvun vaihteessa tila oli seitsemän vuotta luomussa. –Silloin tuli uskonpuute rikkojen kanssa, ja palasin tavanomaiseen tuotantoon. Silloin oli myös luomulamavuosia, eikä luomu oikein vetänyt, muistelee Weckman. –Nyt on parempi luomuilmapiiri ja -kysyntä.

Monipuolista tuotantoa ja tekemistä

Viljelykasveina tilalla ovat viljat, öljykasvit, herne, härkäpapu, pellava, peruna ja maa-artisokka. Lannoituksena käytetään 1-2-vuotisia viherlannoitusnurmia ja satunnaisesti broilerinlantaa. Perunasta tilalla viljellään sekä tärkkelys- että ruokaperunaa. Tärkkelysperunaa on tänä vuonna viljelyssä 8 ha. Lajikkeina ovat Kuras, Kardal ja Canasta. Ruokaperunasta viljelyssä on Operaa, Nicolaa ja Siikliä. Ruokaperuna myydään suoramyyntinä mm. Rekojen kautta. Toinen Reko-tuote on maa-artisokka, josta tilalla on myös useamman vuoden kokemus. Maa-artisokka ei ole yleisesti tunnettu kasvi Suomessa, joten sen kysyntää vaikuttaa paljon se, onko kasvista ollut ruokaohjeita lehtien palstoilla. Tilalla on myös kokemusta luomuöljypellavan viljelystä. Se on melko haastava kasvi luomussa mm. huonon rikkakasvivarjostuksen takia. Tilan viljelykierrossa öljypellava on yleensä viimeinen kasvi.

Weckman urakoi rikkaleikkurilla ja vaakatasomurskaimella muille viljelijöille. Urakoinnissa on meneillään ensimmäinen vuosi. Leikkuri sopii myös perunanvarsien tuhoamiseen. Ajonopeus on tällöin huomattavasti pienempi kuin rikkakukintojen latvonnassa. Tänä vuonna Markku Weckman oli myös Okrassa esittelemässä laitettaan.

Hankala vuosi öljykasvien osalta

Vielä perunarutto ei ollut kurittanut perunakasvustoja heinäkuun puolessa välissä. Öljykasveille vuosi on ollut hankala. -Syysrapsista ei talvehtinut kuin pieni ala, ja paha ötökkävuosi on kurittanut kevätöljykasveja, kertailee isäntä. Tänä vuonna sato-odotukset eivät ole kovin korkealla. Parhaimpina vuosina syysrapsilla on tilalla päästy kuitenkin noin 2 800 kg/ha satotasoon.

W-Cutter-työnäytös nähtiin herne-vehnälohkolla. Markku Weckman pitää vehnää herneelle parempana tukikasvina, koska vehnä on helpompi lajitella herneen joukosta pois. Kauran hyviä puolia on sen parempi varjostavuus rikkoja vastaan.

Vähä-Riihilän tila edustaa keskikokoista suurempaa luomutilaa. Vähä-Riihilässä on monipuolinen viljelykierto ja kasvilajivalikoima sekä jossakin määrin korjatun sadon kunnostusta. Rikkaruohojen torjunta nähdyillä pelloilla oli kuitenkin haasteellista. Ongelmaan toivottiin helpotusta mm. rikkaleikkurista.

W-Cutter-rikkaleikkurin käyttöä esiteltiin pellonpiennartilaisuudessa 12.7.2016 Markku Weckmanin Vähä-Riihilän luomutilalla.

Arkistoon