Avaa valikko Valikko

Peltoniemen tila, Tero Tiussa, Honkajoki

Tero Tiussa viljelee Peltoniemi nimistä tilaa Honkajoella. Tilalla on menossa luomuviljelyn toinen siirtymävaihe, SV2. Luonnonmukaiseen viljelyyn siirtymistä mietittiin muutama vuosi. Mieltä askarrutti muun muassa miten lannoitus saadaan toimimaan, onko saatavilla ulkopuolista lannoitusta ja riittääkö palkokasvien typensidonta? Entä miten käy rikkakasvien kanssa?

Päätös luomuun siirtymisestä lyötiin lukkoon keväällä 2017.

–Päätöstä puolsivat kannattavuuslaskelmat, joiden jälkeen siirtymistä ei tarvinnut miettiä. Tuotantopanoskustannukset olivat pienemmät ja lisäksi luomulla tuntuu olevan positiivista vetoa markkinoilla. Luomuviljan hinnat alkavat olla kohtuullisia ja se motivoi yrittämään hyvää satoa, Tiussa kertoi.

Myös viljelyn monipuolisuus, ongelmien ratkaisu, esimerkiksi rikkakasvientorjunnassa ja maan kasvukunnon parantamisessa kiehtoi.

–Kokonaisuudessaan itsensä haastaminen, uuden kokeilu ja myöskin miten ennen vanhaan on toimittu kiinnostavat. Silloin viljelykierrot ovat olleet monipuolisia ja osaaminen oli kokonaisvaltaisempaa. Jokainen päivä kuitenkin on uuden oppimista, Tiussa kertoi.

Hän hoitaa tilan työt pääasiassa itse, mutta sesonkiaikana hänen isänsä on tarvittaessa arvokkaana lisäapuna.

Tilalle on tarkoitus kylvää ensi keväänä osalle pinta-alasta kevätvehnää. Lopulla pinta-alalla tuotetaan piensiemeniä; timotein sekä apilan siementä. Viljelykiertoa täydennetään myöhemmin seuraavina vuosina mm. herneellä, josta saadaan typpeä. Tiussan olisi tarkoitus kokeilla myös härkäpapua.

Muutama peruslohko oli pitkään nurmella, jonka ansiosta siirtymäaikaa saatiin lyhennettyä. Aiemmin tavanomaisen viljelyn ohessa kokeiltiin myös jo muun muassa viherlannoitusnurmia, joista saatiin erittäin positiivisia vaikutelmia.

Tilalla on ollut lypsykarjaa vuoteen 2000 asti. Maalajit vaihtelevat laidasta laitaan. Karvianjoen varrella sijaitsevat pellot ovat pääosin hietamaita, hienoa ja hieman karkeampaa. Hieman löytyy myös hiesua ja yksi erillinen multamaata oleva lohko.

Luomussa satotaso on nyt hieman päälle 3tn/ha, mutta tavoitteena olisi saada tonni lisää.

–Nyt ensimmäisten luomuvuosien jälkeen huomaa, että peltojen täytyy olla kunnossa ja vesitalouden toimia. Ph:t olisi hyvä olla kohdillaan sekä myös multavuutta löytyä. Viljavat lohkot erottuu selvemmin edukseen, kun käytössä ei ole keinolannoitteita. Maan kasvukunnon parantaminen on jatkuvaa ja tarkka suunnitelmallisuus on tässäkin edukseen, Tiussa toteaa.

Tiussa on myös uuden kestorikkakasvien torjuntaan käytettävän Root Stopper TM kultivaattorin kehittäjä.

Yhteydenotot Tero Tiussa 045 130 6822 tai tero.tiussa@tiustech.com