Avaa valikko Valikko

Finnamyl Oy

Finnamyl Oy on Kokemäellä tärkkelysperunaa jalostava yritys. Yrityksen omistavat sopimusviljelijät, toimiva johto sekä eräät yhteistyötahot. Tehtaan käyntikausi on noin 90 vuorokautta syksyisin. Kokemäellä on jalostettu tärkkelysperunaa vuodesta 1942 lähtien ja luomutärkkelysperunaa 1990-luvulta alkaen. Tehdas käyttää vuosittain noin 3,5 – 4 miljoonaa kg luomutärkkelysperunaa, josta syntyy noin 500 000 kg luomuperunajauhoa. Tämän määrän prosessointiin tehdas tarvitsee kaksi työpäivää käyntikauden aikana. Luomutärkkelysperunan jalostusmäärät ovat kasvaneet viime vuosina.

Luomutärkkelysperunan satotasot ovat keskimäärin 15 000 kg/ha. Käytetyimmät lajikkeet tällä hetkellä ovat Kuras ja Kardal. Luomutärkkelysperunan sopimustuottajia on 14, ja tärkkelysperunaa viljellään noin 250 ha alalla. Luomutärkkelysperuna tulee Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnista. Satakunnassa on tällä hetkellä neljä sopimustuottajaa.

Kaikki Finnamylin jalostama luomuperunajauho menee elintarvikekäyttöön. Luomuperunajauhosta käytetään 10 % Suomessa ja loput menee vientiin. Suurin osa Suomessa käytettävästä luomuperunajauhosta pakataan kuluttajapakkauksiin. Suurimmat vientimaat ovat USA, Taiwan ja Hollanti. Finnamyliltä on tulossa uutuustuotteena luomuperunasuurimo.

Tärkkelysperunan jalostuksen yhteydessä syntyy runsaasti perunan solunestettä, josta erotetaan valkuaisaineet. Jäljelle jäävästä jakeesta haihdutetaan vesi pois, jolloin muodostuu Bio-Kali -luomulannoitetta. Bio-Kali sisältää liukoista typpeä, fosforia ja runsaasti kaliumia.

Lisätietoja finnamyl.fi